Всички социологически агенции отчитат ръст на подкрепата за коалиция БСП за България, този ръст се вижда и от пълните зали при срещи с кандидатите. За левицата живите срещи с хората са особено ценни, а през тази предизборна кампания те носеха атмосферата на надежда и очакване за промяна. От какво се вълнуват шуменци и какво очакват от своите народни представители? – в последния ден от кампанията разговаряме с водача на листата на БСП за България в 30-ти МИР Иван Иванов

-Г-н Иванов, през последния месец кандидатите на левицата се срещнаха с хиляди жители и на най-малките села, и на градовете в региона. Какви са очакванията за следващия парламент?

-В проведените стотици срещи в областта ние видяхме очакванията на българските граждани и чухме техните проблеми. През тези седмици разговаряхме с хиляди хора и се радвам, че намираме подкрепа за вота на 11 юли. Убедих се, че хората са много по-заинтересувани от доходите, заплатите, социалните мерки, вълнуват се повече как ще посрещнат зимата и евентуалната криза, отколкото от имагинерните теми, които се повдигат от други партии.

Затова на срещите разговаряхме главно за икономическата и социалната политика на БСП, за мерките, които ще предприемем в подкрепа на работещите и на бизнеса, защото това ни питаха хората. Разбира се, вълнува ги и съдебната реформа, но това не е първата точка в дневния им ред.

БСП е партия с точна и ясна програма, в която икономическите и социалните мерки са разписани конкретно и са подплатени с цифри. Има много неща за оправяне в държавата, но първият приоритет е бедността, доходите и неравенствата. Тъй като възрастните са сред двете най-засегнати групи, от първия ден в новия парламент ще продължим битката за преизчисляване на пенсиите. БСП за България е категорична, че пенсиите трябва да бъдат преизчислени с осигурителния доход от 2018 г., което ще струва 1,2 милиарда лева и ще увеличи пенсиите с една трета.

За младите семейства искаме безплатни градини и ясли, безплатни лекарства за децата и безплатни учебници до 12 клас, 500 лв. необлагаем минимум за едно дете и 1000 лв. – за две деца. Трябва да осъзнаем, че българският народ се топи и са необходими спешни мерки за спасяването му.

- Бъдещият парламент ще отговори ли на очакванията на хората за промяна и стабилност? Или ще влезем в нова спирала от избори, което според ИТН не е изключено, ако т.нар. протестни партии отново нямат мнозинство?

-На срещите много избиратели изразиха притеснения от мълчанието и неяснотата около бъдещите планове на партия „Има такъв народ“. Виждате, че и политически лидери, които се смятат за потенциоални партньори на Слави Трифонов, също не знаят какви са намеренията на ИТН. Затова гражданите търсят при нас сигурност, защото знаят, че БСП е системна партия със 130-годишна история.

Макар че в момента от страна на други партии се прави грозен опит за подмяна и се опитват да ни изкарат „статукво“, което е чиста манипулация. Именно БСП в продължение на 4 години беше единствената опозиция на Борисов в парламента и изваждаше всички злоупотреби на неговото управление, докато другите политици или мълчаха, или бяха в някаква коалиция с него. Ние поведохме хората на протеста и нашата телевизия излъчваше денонощно случващото се по площадите. Ние сме в основата на промяната и ние я изстрадахме 4 години на гърба си с уволнения, с натиск, със заплахи. Когато беше най-трудно, всички мълчаха, само ние бяхме ясна и категорична опозиция.

БСП за България е единствената формация, която може да гарантира стабилност в следващия парламент. Признавам, че сме притеснени от залитанията и некомуникативността на останалите т.нар. партии на промяната. Обезпокоени сме от нихилистичния подход на ИТН, както и от опитите за ново мутризиране на политиката чрез купуване на гласове, какъвто беше случаят с кандидата от „Изправи се! Мутри вън!.

Притеснени сме също, че когато отбелязваме 1340 години от създаването на българската държава, във вестник Монд чуваме призиви за закриване на държавата, изразени в интервю на Слави Трифонов, както и призиви за въвеждане на ЛГБТ обучение.

Но едно е сигурно - че ГЕРБ е в изолация и за тях няма връщане назад. Важното е в новия парламент да се намерят тези допирни точки, политики и ценности, които могат да доведат до промяната, започнала на 4 април. За БСП властта не е самоцел, напротив. Заради гражданите ние сме готови да поставим националните интереси над нашите тяснопартийни и лични интереси. БСП за България би подкрепила правителство,  формирано на основата на политики и на ценности.

Затова нека гражданите добре да помислят и да изберат тази сигурност и предвидимост, която носи БСП за България!

Пресцентър БСП за България
Купуването и продаването на гласове е престъпление