Над 320 служители от структурните звена на МВР ще осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност в Шуменска област от днес до края на изборния ден в неделя, съобщиха от пресцентъра на полицията.

От тях над 220 са от ОДМВР-Шумен, 40 са служителите на ГД ЖСОБТ и над 60 на РДПБЗН-Шумен.  На разположение в областната дирекция в Шумен са и мобилни групи. Във всяка група са включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и   криминалисти. Подвижните групи ще следят ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред на територията на цялата област. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс.

В ОД на МВР-Шумен и РУ-Шумен, Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново са сформирани оперативни щабове, които са в постоянна връзка с Районната избирателна комисия, областната и общинските администрации, както и с всички институции на регионално ниво, които са ангажирани в изборния процес.

По време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда в секцията.

От пресцентъра на полицията съобщиха също, че служители на сектор “Български документи за самоличност” към ОД на МВР-Шумен ще окажат съдействие на български граждани, които искат да гласуват, но са загубили, повредили или личните им документи са с изтекъл срок или откраднати. Те ще имат възможност да подадат заявления и да получат удостоверение, което служи само и единствено да упражнят правото си на глас.

В съботния ден работното време е от 8,30 до 17,30 часа, а в неделния ден от 0,30 до 19,30 часа, уточниха от полицията.

ШУМ.БГ