Израел съобщи днес, че ще започне да предлага подсилваща доза от ваксината на "Пфайзер" на пълнолетни със слаба имунна система, но още обмисля дали трета доза да се прилага масово, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заради бързото разпространение на варианта Делта на коронавируса, ваксинационната кампания се активизира отново. През миналия месец броят на новите заразени се увеличи от едноцифрено число до около 450 души на ден.

"Обмисляме въпроса, но още нямаме окончателен отговор", каза Хоровиц пред общественото радио "Кан".

"Пфайзер" и партньорът й "Бионтех" - основни доставчици за ускорената ваксинационна кампания в Израел - казаха в четвъртък, че до седмици ще поискат американските и европейските регулатори да разрешат прилагането на подсилващи дози, позовавайки се повишен риск от заразяване след шест месеца.

Компаниите не представиха данните, свидетелстващи за такъв риск, поради което са критикувани от някои учени и политици, но казаха, че скоро ще направят информацията публична.

По данни на здравното министерство в Израел около половината от 46-те пациенти в тежко състояние в болница са ваксинирани. Координаторът на действията за справяне с пандемията Нахман Аш каза в сряда, че голямата част от тези хора са от рискови групи, на възраст над 60 години и с предишни здравни проблеми.

По радиото Хоровиц каза също, че министерството ще компенсира недостига от ваксини "Пфайзер" за имунизиране с втора доза с ваксини на "Модерна", каквито има на склад.

Израел постави "Пфайзер" на около 60 процента от 9,3 милионното си население. Поради намалелия брой заразени и спада в темпа на ваксиниране властите изпратиха в Южна Корея партида от 700 000 дози, чийто срок на годност изтича в края на юли, за да се оползотворят. 

Съгласно сделката Сеул ще върне на Израел през септември и октомври същото количество ваксини, които вече са поръчани на "Пфайзер".

Клуб Z