Литва стана втората след Гърция държава от Европейския съюз, получила специална помощ от европейската гранична служба Фронтекс. Това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия, отговарящ за насърчаването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас.

Думите му съвпаднаха с решението на литовските власти да изградят още един лагер за 500 души заради продължаващия (макар и позабавил се) поток мигранти от Беларус, изпратени в отговор на европейските санкции и на съпротивата на Вилнюс срещу властите в Минск и президента Александър Лукашенко.

Основният център за мигранти е със запълнен капацитет и ситуацията се обсъжда и днес на срещата на външните министри на ЕС, където Литва предлага нови санкции срещу режима, насочил "политическото оръжие" на миграцията към блока. Миналия месец на Беларус бяха наложени икономически и персонални рестрикции заради отклоняването на пътнически самолет от Атина за Вилнюс на 23 май, за да бъде свален от него активистът и журналист Роман Протасевич. Според външния министър Габриелюс Ландсбергис е нужно досегашните мерки постепенно да се разширят, за да бъде ударът срещу властта още по-тежък.

Двайсет пъти повече

Литва междувременно се оказа пред още едно изпитание, след като по границата с Беларус - външна за ЕС - имаше антимигрантско шествие. Също така нови данни сочат, че повечето новопристигнали в страната, които кабинетът във Вилнюс приема като "политическо оръжие", вече не са от Близкия изток, а от Африка.


Само през първата седмица на юли влезлите бяха 800 души. За сравнение - за целия юни броят на мигрантите, влезли в Литва, бе 470 души, но това бе преди Беларус да се оттегли от Споразумението за реадмисия с ЕС в отговор на европейските санкции. Общо 1634-ма са влезлите от Беларус мигранти, или 20 пъти повече, отколото за цялата 2020 г.

Фронтекс освен това отчита, че новодошлите вече не са основно от Ирак, Иран и Сирия, както през първата половина на годината; повечето този месец са от Конго, Гамбия, Гвинея, Мали и Сенегал. Това означава, че допреди дни в Беларус са се намирали стотици от гражданите на тези държави. Миналата седмица общата статистика за миграцията посочи иракчаните като най-многобройни. Няколко дни по-рано властите заявиха, че според налични доказателства част от мигрантите са докарани от Багдад и Истанбул със самолет.

Т.нар. бърза гранична интервенция цели да предостави незабавна помощ на страна в ЕС, която е под изключително силен натиск на външната си граница, особено ако голям брой хора, които не са граждани на ЕС, се опитват да влязат нелегално, обяснява Фронтекс в съобщението за действията си.

"Притеснителна" ситуация

Организацията предостави първата си помощ - служители и оборудване - на 1 юли. Новата интервенция обаче е необходима, защото "ситуацията на границата на Литва с Беларук е притеснителна".

Това заявиха и протестиращите около 150 души с искане на оставки в кабинета заради кризата с мигрантите и с плакати с надписи като "Европа не е домът ви" или "СТОП на нелегалната миграция".

За Литва дори пристигането на няколко хиляди търсещи убежище (което изглежда като възможен сценарий това лято) е безпрецедентно събитие в страна, където влизащите обикновено търсят работа (например от Украйна), а не статут, за да продължат към други държави в ЕС. Властите твърдят, че притокът намалява - за изминалите почивни дни са задържани 155 души, а за предходните - 426.


Премиерът Ингрида Шимотиде заяви днес в интервю за литовската обществена телевизия, че протестът на границата, организиран от група "Съюз на семействата", може да не е забранен, но пречи на служителите на границата и ги разсейва от основното им задължение.

Вилнюс възприема ставащото като "хибридна атака" от Беларус. Миналата седмица започна и изграждането на оградата по дългата стотици километри граница. Онлайн изданието "Делфи" цитира вътрешния министър Агне Билотайте с думите, че още стотици служители на гранична полиция ще бъдат изпратени възможно най-бързо в проблемните райони.

Дневник