Първите 12 европейски държави получиха одобрение на националните си планове за възстановяване и в близките седмици ще започнат да получават парите си по тях.

Финансовите министри на ЕС одобриха програмите на Австрия, Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция, Белгия, Люксембург, Дания, Португалия, Латвия и Словакия. Сега те ще трябва да сключат споразумения за финансиране и за кредитиране преди Европейската комисия да започне да им плаща за изпълнението.

Плановете за възстановяване са задължително условие за отпускане на финансиране по мегафонда на ЕС за 750 милиарда евро, който ще предостави средства на държавите членки за излизане от кризата, причинена от пандемията от COVID-19 и за осъществяване на зеления и на цифровия преход, които са ключови за модернизиране на икономиките им.
"Днес е исторически ден, защото ЕС започва да подкрепя държавите. Сега е важно как ще се изпълнят реформите и целите в плановете. Важни са не размерите на сумите, а качеството на инвестициите", заяви словенският финансов министър Андрей Ширцел, който председателства заседанието на финансовите министри от ЕС в Брюксел.

Европейската комисия съобщи, че ще може да започне изплащането на сумите по плановете до края на юли, като вече набраните на фондовите борси 35 млрд. евро ще са достатъчни авансовите плащания от 13% от стойността на плановете да бъде преведена наведнъж.

До края на годината Еврокомисията ще може да направи и допълнителни плащания в зависимост от изпълнението на плановете, съобщи изпълнителният вицепрезидент за икономиката Валдис Домбровскис.

Очаква се на 26 юли да бъдат одобрени националните планове за възстановяване и устойчивост и на Словения, Литва, Кипър и Хърватия.

Европейската комисия съобщи, че е в напреднал етап на преговори по плана на Ирландия, който се очаква да бъде пуснат за одобрение още тази седмица. Разговорите с Чехия, Полша и Унгария продължават, съобщи Домбровскис.

Вицепрезидентът не изключи Комисията да предложи на Унгария двумесечно удължаване на процедурата за изчистване на забележките, свързани с гаранциите за върховенството на правото, които има към проекта на правителството на Виктор Орбан.

Най-ранната възможна дата за одобрение на оставащите планове и предоставяне на достъп до финансиране за държавите, които не бъдат гласувани на 26 юли, ще е през есента.

Домбровскис каза, че се водят "плодотворни разговори" и с трите държави, които още не са депозирали програмите си за възстановяване - България, Малта и Нидерландия. Според правилата Европейската комисия има два месеца след депозирането на плана, за да го оцени за съответствие по 11 критерия, след което Съветът има още месец, за да го одобри. След подписването на споразуменията за финансиране първите плащания трябва да бъдат започнати до два месеца.

Дневник