Президентът Джо Байдън номинира бившия републиканец от САЩ Сенатор Джеф Флейк като посланик в Турция, предадоха "Ройтерс" и Анадолската агенция. Това политическо назначение е важно, тъй като отношенията между Анкара и Вашингтон, съюзници в НАТО, остават напрегнати.

"Предвид стратегическото значение на отношенията на САЩ с нашия дългогодишен съюзник в НАТО, Република Турция, за мен е чест доверието, което президентът Байдън ми оказа с тази номинация за посланик", се казва в изявление на Флейк, който е сенатор от Аризона между 2013 и 2019 г.

По думите му номинацията на администрацията на демократа Байдън потвърждава традицията на "американската външна политика и дипломация: убеждението, че партийната политика трябва да спре там, където започва водата" (има предвид границите на САЩ).

Флейк служи като сенатор от Аризона от 2013 до 2019 г. и открито критикуваше Доналд Тръмп като президент.

Отношенията между Вашингтон и Анкара се влошиха през последните няколко години по множество въпроси - от покупката на ракетни комплекси С-400 и до политическите различия в Сирия и Източното Средиземноморие.

Тонът на Тръмп към турския президент Реджеп Тайип Ердоган обаче невинаги бе хладен. За разлика от него Байдън избра по-остър подход - бързо след встъпването си в длъжност призна избиването на арменци през 1915 г. за геноцид и засили критиките към ситуацията с човешките права в Турция. Независимо от това на срещата си в Брюксел миналия месец Байдън и Ердоган работиха за създаване на впечатлението за оптимизъм в отношенията.

И в момента Вашингон и Анкара водят преговори за сътрудничество в Афганистан за охрана и управление на летището в Кабул от турска страна след изтеглянето на американските сили, но с финансова, политическа и логистична подкрепа на САЩ.

Дневник