Хладилникът работи денонощно и със сигурност ще бъде от полза и за портфейла ви, и за околната среда, ако използва възможно най-малко електроенергия. Ето как да направите така, че да имате пестящ енергия и отлично функциониращ хладилник.
 
Изберете енергоефективен хладилник

 
Всичко започва от избора на модел. Ако е време за нов хладилник, изберете възможно най-икономичния, с енергиен клас А, А+, А++ или А+++. Имайте предвид, че с годините технологиите стават все по-добри, така че уредите днес може да харчат до два пъти по-малко от модел от същия клас, произведен преди няколко години. Освен това хладилниците с една врата и без фризер обикновено имат нужда от по-малко електричество.
 
Позиционирайте го правилно
 
Мястото на хладилника у дома също може да окаже влияние върху разхода на електричество. Поставете го така, че да е възможно най-далече от източници на топлина като фурни, радиатори, климатици, дори пряка слънчева светлина.
 
Важно е около хладилника да има поне 5 см свободно място от всичките му страни, за да може въздухът да циркулира свободно и да охлажда компресора. В противен случай хладилникът ще работи по-дълго и с по-голяма мощност.
 
Затваряйте добре вратата
 
Дръжте хладилника отворен възможно най-кратко, а през останалото време се погрижете вратата да е плътно затворена. Когато отворите вратата, топлият въздух от стаята измества студения в уреда, така че той ще трябва да се включи отново, за да възстанови температурата вътре.

Подреждайте го редовно
 

Може би не сте се досещали за това, но всъщност колкото по-добре подреден е хладилникът, толкова по-малко електричество използва. Трикът е прост – в организиран хладилник ще намерите необходимите храни много по-бързо и ще държите вратата отворена много по-кратко.
 
Дръжте хладилника пълен
 
Неочакваната тайна на всички хладилници е, че колкото повече са продуктите, толкова по-малък е разходът на енергия. Така остава по-малко въздух за охлаждане, а самите храни също помагат ниската температура да се задържи вътре. В същото време не е добре и да е прекалено натъпкан, тъй като това би блокирало въздушния поток. Оптималният вариант е 2/3 от хладилника да е пълен, като при това внимавате да не са запушени вентилационните отвори.
 
Съхранявайте храната правилно

 
Използвайте кутии, подходящи за хладилници. Стъклените съдове са за предпочитане пред пластмасовите, защото стъклото по-лесно абсорбира и задържа студа. Също така, покривайте пълните с течности съдове, тъй като повишената влажност пречи на стабилизирането на температурата и компресорът ще трябва да работи повече.
 
Не слагайте вътре топла храна
 
Ако сложите топла храна в хладилника, тя ще повиши чувствително температурата в него и ще е нужна повече работа на охлаждащата система. Оставете ястията да стигнат на стайна температура. Не се тревожете, няма да се развалят, разбира се, ако ги приберете навреме.
 
Следете реалната температура

 
Дори да сте настроили температура на хладилника на определена стойност, тя невинаги е онази, която получавате реално. Идеалната температура, която ви дава минимален разход и гаранция за добро съхранение на храната, е между 2,2 и 3,3 градуса.
 
Направете правилните настройки
 
Ако вашият хладилник има специален икономичен или еко режим, използвайте го. Това е особено полезно, ако през повечето време имате малък брой продукти.
 
Проверявайте уплътненията на вратата
 
Именно уплътненията на вратата са тези, които спират топлия въздух от стаята да навлиза в хладилника. Проверявайте ги от време на време, за да сте сигурни, че не са повредени и прилягат плътно към касата. Ако има проблем, сменете ги. Освен това е важно да ги поддържате чисти, за да прилепват добре.

Дарик