Гросмайстор Радослав Димитров от „Абритус“ Разград е победител в турнира по ускорен шах в 7-то издание на Мемориал „Стоян Иванов“. В блиц турнира първи стана гросмайстор Васил Спасов от СКШ „Шумен“.

Двамата извоюваха първите си места в много силна конкуренция от съперници – 114 шахматисти си оспорваха медалите в Шумен, което е рекорд за турнира от досегашните му издания. Сред състезателите имаше и граждани на Румъния, Русия, Франция и Гърция.

В състезанието по ускорен шах, което се игра в 9 кръга, Радослав Димитров направи 7 победи и две ремита, които бяха срещу втория и третия в генералното класиране Васил Спасов и руснака Вячеслав Тиличеев, който представлява клуб „Бургас 64“. Димитров е първи с 8 точки (от 9 възможни), Васил Спасов е втори с 6 т, също с 6 точки трети е Тиличеев.

В блиц турнира Васил Спасов спечели първото място с актив от 8 точки, Мартин Петров от Пловдив е втори със 7 т., а трети със същия актив е Сашо Николов от Раднево.

Днес победителите получиха своите награди от кмета Любомир Христов, който поздрави всички участници и им пожела да отнесат по родните си места положителните емоции, събрани в Шумен. Любомир Христов изрази надежда да види всички тях отново следващата година в „Арена Шумен“ за 8-то издание на Мемориал „Стоян Иванов“.

Освен награди за победителите в блиц турнира и този по ускорен шах, домакините от СКШ „Шумен“ раздадоха медали и парични награди на първите трима в отделните възрастови групи – от 10 г. до 60+ г.

Специални призове бяха връчени на най-добре представилите се дами сред шахматистите, на първия сред чужденците – Фрнк-Алекзандър Де Мартини от Франция, както и  на най-предно класиралите се представители на домакините от СКШ „Шумен“.

ШУМ.БГ