Второто издание на фолклорния фестивал „Шумла“ ще събере в дните от 3 до 5 септември на поляните край паметника „Създатели на българската държава“ певчески групи, народни хорове, солисти, танцови състави, клубове за народни танци, фолклорни ансамбли и инструменталисти от цялата страна.

Сред природата на Шуменското плато, освен фолклорната програма в трите фестивални дни шуменци и гостите на града ще имат възможността да разгледат съпътстваща изложба „Кулинарно пътуване във времето“, както и да опитат вкуса на традиционни български ястия, на разнообразни храни и продукти.

По време на фестивала ща бъдат представени още старинни занаяти и носии от различни фолклорни области на страната, пресъздаване на местни народни обичаи, игри за деца и ателие за изработване на кукли от зеленчуци и др.

Организатори на фолклорния фестивал са Община Шумен и Териториалното дружество към Съюза на музикалните и танцовите дейци в Шумен.

От пресцентъра на общината съобщават още, че заявки за участие във фестивалната програма и кулинарната изложба се изпращат по електронен път на имейл адрес: kultura@shumen.bg в срок до 25 август 2021 г., като образци на заявленията за участие са качени на сайта на Община Шумен в раздел „Култура, младежки дейности и спорт“, секция „Култура“, опция „Фолклорен фестивал „Шумла“. Там е публикуван и статутът на фестивала. Допълнителна информация може да се получи и на тел. 054/ 857 751 или на мобилен номер 0892 45 67 39 в общинската администрация.

ШУМ.БГ