Четири хеликоптера за гасене на пожари бяха изпратени от Сърбия в опит да се овладеят горските пожари в Северна Македония заедно с министър и помощник-министър, докато огънят продължава да бушува в различни части на страната.

Скопие се обърна и към Белград, и към София за помощ. Въпреки предупреждението от българска страна, че овладяването на пожарите на територията на страната е приоритет въпреки желанието да се помогне на югозападната съседка, български екипи са били изпратени в Кочани по думите на министъра на отбраната Радмила Шекеринска. Там огънят е овладян.

Вътрешният министър Александър Вулин пристигна заедно със сръбския помощник-министър за кризисни ситуации Лука Чаушич и увери, че Северна Македония винаги може да разчита на Сърбия. От колегата си Оливер Спасовски чу, че Сърбия е "съсед за пример".

Двамата посетиха няколко места, сред които Старо Нагоричане в севороизточната част на страната.

До снощи бушуваха 13 активни пожара, като най-тежка е ситуацията на изток, а също и на юг към Гевгелия.

Част от местата според Спасовски са в трудно проходим терен и това затруднява потушаването. "До нас днес са нашите приятели в Сърбия... подавайки ни ръка, когато ни е най-трудно."

Вулин пък използва случая да изтъкне сегашната помощ като полза от проекта "Отворени Балкани" за интеграция между Сърбия, Северна Македония и Албания, показващ поребността "всички народи на Балканите да сме по-близко едни до други". Той посочи, че засегнатите от пожарите райони са гранични и на места в Сърбия, където бушуват пламъци.

Дневник