Европейската комисия препоръча на държавите от Западните Балкани да прекратят схемите за предоставяне на гражданство в замяна на инвестиции, известни още като "Златни визи". Тя е включена в доклад за визовата либерализация в Северна Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, както и в Грузия, Молдова и Украйна, публикуван в сряда.

Брюксел наблюдава как седемте държави се справят с изискванията на ЕС, срещу което гражданите им с биометрични паспорти могат да пътуват без визи в Шенген.

Еврокомисията настоява по-специално Северна Македония и Черна гора да отменят действащите правила възможно най-бързо, а Албания да не въвежда подобни, заложени в новия проектозакон за гражданството.

"Законът за гражданството на Северна Македония позволява придобиването на гражданство при специален икономически интерес, без никакви предходни изисквания за пребиваване. Европейската комисия е насочила вниманието на Северна Македония към рисковете, произтичащи от разрешаването на гражданство срещу инвестиции, използвани за заобикаляне на процедурата за виза за краткосрочно пребиваване и задълбочената оценка на индивидуалните миграционни рискове и рискове за сигурността, които тя носи", се казва в документа

.Правителството в Подгорица реши през март да прекрати в края на годината схемата за "златни визи", която се прилага от 2019 г. Засега въпреки правителственото решение Черна гора продължава да приема кандидати за гражданство, което притеснява ЕС, защото те биха получили безвизов достъп в Шенген.

Наскоро Европейската комисия даде под съд Кипър за предоставяне на европейско гражданство на чужденци чрез инвестиции в местната икономика. България е обект на наблюдение заради подобни практики, като засега Европейската комисия продължава да очаква, анонсираните от предишното правителство промени в закона за гражданството, да бъдат приети.

Като цяло четирите балкански и трите държави от Източното партньорство, чиито граждани пътуват безвизово в Шенген, следват препоръките. Повечето от тях, включително Сърбия, трябва да правят повече в борбата с корупцията и преследването на тероризма, се казва в доклада на Брюксел.

За Албания и Украйна се иска да работят по-усърдно за намаляване на неоснователните искания за закрила и убежище, които техни граждани подават към ЕС. През 2020 г. почти седем хиляди албанци са поискали бежански статут в ЕС, като едва 5.3% от молбите са уважени. Почти толкова са и украинците, поискали закрила в ЕС, намаление с повече от една трета през последната година. Уважените молби са 11%.

Комисията констатира, че заради пандемията миграционният натиск сериозно е намалял, както и молбите за предоставяне на убежище. Въпреки възходящата тенденция напоследък, нивата все още са по-ниски, отколкото преди коронакризата.

Еврокомисията наблюдава ситуацията в безвизовите държави съгласно Механизма за визова либерализация. В зависимост от оценката ѝ, а също и по искане на някоя от членките на ЕС, визите могат да бъдат върнати. Засега това не се предлага, като Еврокомисията смята, че седемте държави "отговарят на изискванията за либерализиране на визовия режим и са постигнали напредък в изпълнението на миналогодишните препоръки".

В доклада се посочва също, че безвизовото движение продължава да носи положителни икономически, социални и културни ползи за държавите - членки на ЕС, и за страните партньори.

Дневник