Германското правителство планира да затегне карантинните мерки през есента и зимата, независимо от степента на разпространение на коронавирус в страната, съобщи вестник „Билд”. Изданието цитира документ, изпратен от Министерството на здравеопазването на Федерална република Германия до федералните области, а ограниченията ще засегнат предимно неваксинираните жители.

В него ведомството отбелязва, че „такова радикално блокиране, както по време на втората и третата вълна, най -вероятно няма да се има“. Въпреки това министерството не изключва донякъде „облекчена“ карантина, която планира да се въведе „в началото - средата на септември в цяла Германия“. Мерките предвиждат, че посещения на ресторанти, фризьорски салони, събития на закрито, хотелско настаняване ще бъдат достъпни само за тези, които са ваксинирани, преболедували или са показали отрицателен резултат от тест за COVID-19.

В същото време, при определени условия - ако епидемиологичната ситуация се влоши в даден район - жителите, които не са ваксинирани, няма да могат да отидат в ресторант или други институции дори с отрицателен PCR тест. Сега общият брой на неваксинираните хора в Германия е около 32 милиона души. Населението на Германия е около 83 милиона души.

Германските власти искат да запазят задължителното носене на маски в обществения транспорт и в търговските обекти за всички жители поне до пролетта на 2022 г. /БГНЕС