Американският актьор Джони Деп ще бъде удостоен с награда "Доностия" за цялостна кариера на кинофестивала в Сан Себастиан, Испания.

  "Джони Деп, един от най-талантливите и многопластови актьори в съвременното кино, ще получи наградата "Доностия" на 22 септември на 69-ия фестивал в Сан Себастиан", се казва в съобщение на организаторите.

Звездата има три номинации за награда "Оскар", носител е на "Златен глобус". Участвал е в десетки филми, сред които "Едуард Ножиците", "Защо тъгува Гилбърт Грейп", "Аризонска мечта", "Чарли и шоколадовата фабрика", "Слийпи Холоу", "Шоколад", "Туристът", поредицата "Карибски пирати".

Форумът ще се проведе между 17 и 25 септември.

Отличието "Доностия" на филмовия фестивал е учредено през 1986 г. Сред носителите ѝ са звезди на киното от ранга на Бет Дейвис, Глен Форд, Лорън Бакол, Лана Търнър, Юън Макгрегър, Бенисио дел Торо, Джулия Робъртс, Моника Белучи и други.

Международният кинофестивал в Сан Себастиан се провежда от 1953 г. и се смята за един от най-престижните в Европа.

Организаторите на форума обявиха преди месец и половина, че от тази година на фестивала ще се присъждат полово неутрални актьорски награди. Призът "Сребърна раковина" за най-добър актьор и най-добра актриса ще бъде заменен с такъв за най-добро изпълнение, предава БТА. То ще се присъждана за водеща роля и поддържаща роля.

dir.bg