Литовският президент Гитанас Науседа призова участниците в протеста срещу намерението на властите да ограничат правата на неваксинираните да се изтеглят от района на парламента и да не пречат на депутатите да напуснат сградата, предаде ТАСС.

Националното радио Ел Те Те съобщи, че митингът пред Сейма във Вилнюс във вторник вечерта е прераснал в безредици. Демонстранти са замеряли полицаите с камъни и бутилки с вода. Силите на реда са използвали сълзотворен газ. Има пострадали, включително полицаи.

"Демокрацията не е анархия, а свободата да протестираш не е свобода за използване насилие. Призовавам цивилизовано да позволите на депутатите от Сейма да излязат от сградата", се казва в обръщение на президента, публикувано в страницата му във Фейсбук.

Полицията съобщи, че започва следствие за безредиците. Тя предупреди, че организаторите им са заплашени от сериозно наказание, без да уточни какво.

В сградата на парламента все още са останали депутати, на които протестиращите, които блокирали входовете, не позволяват да напуснат сградата. Сред тях е и председателката на парламента Виктория Чмилите-Нилсен. В парламента е дошъл комисарят на полицията Ренатас Пожела.

Според полицаите в протестните акции днес са участвали общо 4,5 хиляди души. Вечерта пред Сейма са останали около 200 души.

Протестът бе предизвикан от намерението на правителството от 13 септември да забрани на неваксинираните да използват обществен транспорт, да посещават медицински заведения и някои магазини, да използват услуги, предполагащи близък контакт. Тези ограничения няма да важат за неваксинираните, които обаче след отрицателен тест са получили здравен пропуск, както и за преболедувалите. Мотивите на кабинета са да се стимулира ваксинационната кампания. Очаква се новите разпоредби да бъдат одобрени на заседанието на правителството в сряда.

Дир.бг