Социалната платформа "Фейсбук" съобщи, че е премахнала руска мрежа от акаунти, използваща маркетингови средства за кампании срещу COVID-19 ваксините, съобщи Ройтерс

Забранените акаунти са свързани с Fazze, дъщерно дружество на регистрирана във Великобритания маркетингова фирма AdNow, която осъществява предимно своите операции от Русия, за нарушаване на политиката срещу чужда намеса.

Според "Фейсбук" платформите на Fazze са били насочени основно към аудитория в Индия, Латинска Америка и от части в САЩ.

"Фейсбук" определи кампанията като "пералня за дезинформация", създавала подвеждащи статии и петиции във форуми като Reddit, Medium и Change.org, и използвайки фалшиви акаунти във "Фейсбук" и "Инстаграм".

Според "Фейсбук" свързаната с Русия операция е започнала със създаването на партиди фалшиви акаунти през 2020 г., вероятно произхождащи от ферми за акаунти в Бангладеш и Пакистан, които се представят като базирани в Индия. Мрежата е публикувала мемове и коментари на своите платформи през ноември и декември 2020 г., в които твърди, че ваксината на "Астра Зенека" ще превърне хората в шимпанзета, често използвайки сцени от филма "Планетата на маймуните" от 1968 г. Наред с тази "спам" кампания, инфлуенсъри в "Инстаграм" са споделяли срещу заплащане хаштагове и петиции, използвани от кампанията.

През май 2021 г., операцията е започнала да поставя под въпрос безопасността на ваксината на "Пфайзер", като се е позовавала на "хакнат и изтекъл" документ на "Астра Зенека", точно по времето, по което няколко правителство е трябвало да одобрят ваксината срещу коронавируса.

Двама френски и германски инфлуенсъри, с които Fazze се е свързала с молба да публикуват съдържание срещу ваксините, разкриха кампанията, което стимулира разследването на "Фейсбук", припомня Ройтерс.

Дневник