Долната камара на бразилския Конгрес гласува вчера срещу плана на десния президент Жаир Болсонаро за промяна в изборната система въпреки необичайната демонстрация на военна мощ преди това на въоръжените сили, предадоха "Ройтерс" и ДПА.

Политици от всички цветове окачествиха военния парад пред президентския дворец с танкове, БТР-и и амфибии като форма на сплашване часове преди очаквания вот на депутатите срещу промяната в конституцията, подкрепена от Болсонаро. При отсъствието на голям брой депутати долната камара на Конгреса отхвърли с 229 гласа "за", 218 "против" и един "въздържал се" предложението за промяна в основния закон. Не достигнаха 79 гласа за постигането на три пети мнозинство от 308 гласа, необходими за прокарването на промените.

Командването на военноморските сили заяви, че парадът е бил планиран много преди насрочването на гласуването в долната камара на Конгреса и представлява покана към президента да присъства на годишните военни учения, които започват в неделя.

След като популярността на Болсонаро се срина заради пандемията, извела Бразилия до второ място в света по починали с COVID-19, през последните седмици президентът настоява на изборите през 2022 г. да се гласува с хартиени бюлетини. Той се мотивира с недоказани твърдения за измами в бразилската система с електронно гласуване.

Крайнодесният Болсонаро заплашва да не признае резултатите от президентските избори догодина. Анкетите сочат, че той би бил победен от бившия президент от левицата Луис Инасио Лула да Силва. Засега нито един от двамата не е обявил, че ще се кандидатира.

Според изборната система в 210-милионна Бразилия гласоподавателите подават вота си по електронен път. След изборите през 2018 г. Болсонаро постоянно изказва съмнения в надеждността на електронната система. Подобно на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп той твърди, че вотът е манипулиран въпреки липсата на сериозни доказателства в подкрепа на това твърдение. /БТА