Най-известният критик на Кремъл Алексей Навални получи ново обвинение от Следствения комитет на Русия, този път - в създаване на организация с нестопанска цел, посягаща на личността и правата на гражданите.

Обвинението е заради основания от него Фонд за борба с корупцията (ФБК) по-малко от 24 часа след като организацията окончателно бе обявена за екстремистка. Решението за обявяването ѝ бе от юни, но миналата седмица съдът отхвърли обжалването. Цитираният член, по който е обвинен Навални, е различен от посочения вчера срещу негови съратници в разследването за "финансиране на екстремистка организация", също за ФБК.

Навални е в затвора и е излежал под шест месеца от общо две години и половина. До присъдата, заменила предишна условна, се стигна, защото той не се явяваше на инспекция в Русия, докато се лекуваше в Германия след отравянето с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" преди почти точно година.

Според СКР Навални е създал и ръководил организация, която подбуждала граждани да "извършват противоправни действия". Заедно с други ръководители на ФБК Леонид Волков и Андрей Жданов, разпространявали в интернет призиви за участие в неразреени (неодобрени от властите) митинга през януари 2021 г.

За това наказателно дело има информация от април, макар че то е заведено още през февруари. То може да доведе до глоба, принудителен труд, ограничаване на свободата (каквото бе въведено по друго обвинение за бившия юрист на ФБК Любов Собол) или дори лишаване от свобода до 3 години.

Дневник