Световната здравна организация (СЗО) оповести клинично изпитване в 52 страни, което ще проучи потенциалното приложение на три противовъзпалителни лекарства за лечението на пациенти с Ковид-19, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Тези лекарства - артесунат, иматиниб и инфликсимаб, бяха избрани от независима експертна група поради потенциала им за намаляване на риска от смърт при хоспитализирани пациенти с Ковид-19", се казва в изявление за изпитването Солидарити Плюс.

В изследването участват хиляди изследователи в повече от 600 болници, отбеляза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг от Женева.

"Има много варианти и всички те могат да се появят навсякъде по планетата. С оглед на това наличието на толкова много изследователски обекти в множество различни страни и региони ще ни помогне да стигнем до търснените отговори възможно най-бързо", каза Мари-Пиер Прециози от СЗО.

Оригиналното изследване Солидарити миналата година установи, че четирите лекарства - ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир/ритонавир и интерферон, имат слаб или никакъв ефект за лечението на пациенти с Ковид-19. СЗО очаква окончателните резултати от това изпитване следващия месец.

Досега само кортикостероидите са показали ефективност срещу тежки и критични случаи на Ковид-19.

Лекарството артесунат се използва за лечение на тежка малария, иматиниб - за някои видове рак, а инфликсимаб - за заболявания на имунната система като болест на Крон и ревматоиден артрит.

Дир.бг