Глобалното снабдяване със стоки, което беше рязко ограничавано няколко пъти след избухването на пандемията от коронавируса, е заплашено от нов срив. Пристанището Нинбо Джъндзян близо до Шанхай – най-голямото пристанище в света с годишен оборот от 1,17 милиарда тона – не приема корабите от сряда сутринта.

Според пристанищната администрация причината е единичен случай на COVID-19, открит при 34-годишен работник. Той живее в общежитие и е с отрицателен тест на 8 август, съобщава специализираната онлайн медия Splash. Два дни по-късно обаче друг резултат от теста е положителен, пише Investor.bg.

Заразилият се работник е част от служителите сила в контейнерния терминал Ningbo Meidong и е получил две ваксини от китайския производител на ваксини Sinovac през януари и март тази година. Но сега той показва асимптоматична инфекция, както агенция Ройтерс цитира градските власти на Нинбо.

Първоначално пристанищната администрация твърдеше, че нейната операционна система се е сринала и така оправдаваше отказа да приема корабите. Но по-късно здравната комисия в Нинбо коригира съобщение.

Междувременно 35 контейнерни кораба чакат да влязат в пристанището, както може да се види на портала Seaexplorer на швейцарската спедиторска компания Kuehne + Nagel. В целия залив между Шанхай и Нинбо има 94 кораба. Пристанището Нинбо е диагонално разположено срещу 26-милионния мегаполис Шанхай.

За терминала Meidong, където се обработват контейнери за линиите Китай-Европа и Китай-Близкия изток, нямаше точни данни до сряда следобед. Splash съобщи още в понеделник за много танкери, превозвачи на насипни товари и контейнерни кораби, които плават извън пристанището Нинго-Джошан.

Ако пристанището се затвори за по-дълъг период от време, международната морска търговия може отново да бъде блокирана. Нинго, второто по големина пристанище на Китай за контейнерния бизнес, през миналата година обработи почти 30 милиона контейнери - почти колкото трите най-големи пристанища в Северно море Ротердам, Антверпен и Хамбург, взети заедно.

Колко големи биха могли да бъдат проблемите през следващите дни, показа частичното затваряне на южното китайско пристанище Янтян, което продължи повече от месец, на 21 май 2021 г. 70 процента от работата там също беше преустановена поради случаи на коронавирус.

Най-голямата германска компания за контейнерни превози, хамбургската корабна компания Hapag-Lloyd, информира своите клиенти за случващото се като предпазна мярка. „Моля, обърнете внимание, че нашите местни офиси са в постоянен контакт с пристанищните власти и очакваме своевременно допълнителна информация".

При това внезапно блокиране Hapag-Lloyd очаква планираните заминавания на контейнери да бъдат забавени. Това може да повлияе на планирането на товарите, а сега операторът търси алтернативи. Според Hapag-Lloyd тя оперира три линейни услуги, които трябва да пристигнат на пристанището в Нинбо.

От 20 юли бяха потвърдени положителни случаи в около половината от всички китайски провинции, което доведе до масови тестове и локални блокирания. Правителството в Пекин непрекъснато се опитва да ограничи разпространението на вируса със строги ограничения.

Повечето пристанища в страната изискват тестове за всички екипажи, принуждавайки корабите да останат на котва, докато не бъдат потвърдени отрицателните резултати. Често корабите, които пристигат от Индия или преди това са организирали смяна на екипажа, са под карантина от 14 до 28 дни.

Въпреки сътресенията в международните доставки на стоки обаче едва няколко компании в Германия възнамеряват да се откажат от вноса от чужбина, става ясно от наскоро публикувано проучване на Ifo за фондация „Конрад Аденауер“.

От 5000 анкетирани компании само една на десет заявява, че в бъдеще ще разчита все повече на вътрешни вериги на доставки. Организирането на доставката на стоки изключително в Германия или Европа е твърде скъпа. „Вместо това много компании планират да разширят складовете си и да увеличат броя на своите доставчици“, казва Лисандра Флач, ръководител на Центъра за външна търговия към Ifo.

Днес.бг