Хакерите зад една от най-големите кражби на криптовалути досега са върнали над 40% от откраднатите активи на стойност 613 млн. долара. Това съобщи вчера засегнатата компания, предаде "Ройтерс".

Poly Network, децентрализирана финансова платформа, написа в "Туитър", че е получила 260 млн. долара от откраднатите средства, но 353 млн. остават неизплатени. Още вчера компанията призова виновниците да върнат откраднатите средства и ги заплаши със съдебни действия.

Хакерите са използвали уязвимост в дигиталните договори, които Poly Network използва за преместване на активи между различни блокчейн платформи, според компанията Chainalysis, проследяваща блокчейн престъпления. Според нея и според Elliptic, фирма за проследяване на криптооперации, човек, твърдящ, че е зад атаката, обяснява, че направил това, за да се "забавлява", а и защото искал да "разкрие уязвимостта", преди други да могат да се възползват. "Планът винаги е бил" да се върнат токените, пише още предполагаемият хакер и споделени от фирмите дигитални съобщения и добавя: "Парите не ме интересуват особено."

Хакерите или хакерът не са идентифицирани и "Ройтерс" не може да провери автентичността на съобщенията. Според Том Робинсън, съосновател на Elliptic, решението за връщане на парите може да е било предизвикано от главоболието, което би причинило изпирането на откраднати криптовалути в такъв мащаб. По думите му, "дори да можете да откраднете криптоактиви, изпирането и осребряването им са изключително трудни" заради прозрачността на блокчейна и широкото използване на блокчейн анализ от финансовите институции.

Изпълнителен директор от фирмата за криптовалути Tether заяви в "Туиър", че компанията е замразила 33 млн. долара, свързани с кражбата, ръководители на други криптоборси също опитват да помогнат.

Атаката на Poly Network следва загуби от кражби, хакерски атаки и измами, свързани със сектора на децентрализираното финансиране, достигнали рекордно високо ниво, според компанията за крипторазузнаване CipherTrace. Със своите над 600 млн. долара обаче кражбата на Poly Network далеч надхвърли престъпните загуби за 474 млн., които според CipherTrace са регистрирани от целия сектор от януари до юли. Кражбите илюстрираха рисковете за по-скоро нерегламентирания сектор и може да привлекат вниманието на регулаторите, пише още "Ройтерс".

Дневник