Руското контраразузнаване задържа 73-годишния ръководител на научноизследователски център, който специализира в хиперзвукови технологии, написаха медии в страната.

Арестуваният в Москва Александър Куранов ръководи Научноизследователското предприятие за хиперзвукови системи в Санкт Петербург. Той е експерт по хиперзвукови технологии и според сайта на центъра е надзиравал работата по новите хирезвукови летателни апарати "Аякс". Формалната му длъжност е главен конструктор, а холдингът "Ленинец", от който е част предприятието, е с президент Анатолий Турчак, баща на секретаря на генералния съвет на партията "Единна Русия" Андрей Турчак.

Според ФСБ той е заподозрян, че предавал секретна информация за технологията, до която е достигнат в работата си, на чужд гражданин, обяснява "Интерфакс", като се позовава на свои източници в сферата на сигурността. Друг източник на "Интерфакс" също споменава този самолет; не уточнява дали именно с "Аякс" е свързано предполагаемото престъпление, но към апарата са проявявали интерес САЩ и Китай.

В последните години руският президент Владимир Путин често говори за пробиви в разработването на хиперзвукови оръжия и показва кадри с тях в някои от обръщенията си.

Присъдата за Куранов може да достигне 20 г. затвор. Преподавател по авиация от Москва вече получи такова наказание, след като бе признат за виновен, че изнасял нелегално технология или техническа информация.

Следователите от ФСБ поискаха той да бъде арестуван за два месеца.

Дневник