Спането в летните жеги може да е истинско предизвикателство. Когато спите на прекалено висока температура, сънят е лек, тревожен, неспокоен, будите се често, въртите се. Летните месеци могат да са истински мъчителни по отношение на съня. Добрата новина е, че можете да направите някои неща, за да направите съня си по-дълбок и пълноценен въпреки жегата.

Ето какво можете да направите, за да спите по-добре в жегата дори да нямате климатик.

Вземете студен душ

Студеният душ помага да охладите тялото си. Когато тялото е добре охладено, механизмите на съня се задействат. Ако идеята да се изкъпете със студена вода ви плаши или не е по вкуса ви, пръскайте се със спрей бутилка със студена вода. Направете го непосредствено преди лягане, за да се освежите. Действа охлаждащо и носи облекчение преди да легнете в леглото.

Изберете правилните платове и тъкани

Ако спите в чаршафи и облекло от синтетични материи, шансовете да прегреете са големи. Изберете естествени материи, като памука например, които да позволяват на кожата да диша и да попиват потта. Добре би било, ако изберете чаршафи от коприна или сатен, които имат допълнителен охлаждащ ефект. Ленът също е много подходяща материя през лятото.

Ограничете кафето

Намаляването на приема на кофеин може да ви помогне да спите по-добре през лятото. Кофеинът пречи на заспиването, особено ако е в големи дози и ако го приемате следобед и вечер. За да заспивате по-лесно е необходимо да намалите приема на кофеин, който пречи на механизмите на съня и допълнително усложнява спането в комбинация с жегата.

Вентилатор

Ако досега ви е било страх да спите на вентилатор, в жегата той може да се превърне в най-добрия ви приятел. Сложете го далеч от леглото, за да не духа право във вас, докато спите и сте отпуснати. Завийте се с лека завивка или чаршаф, ако сте склонни към схващания през нощта. Пуснете вентилатора на възможно най-леката струя. Той ще създаде съвсем незабележим вятър, който обаче ще помогне да тялото ви да понесе жегата през лятото.

Охладете спалното си бельо

Един добър начин да се охладите преди сън, докато заспите, е да охладите самото спално бельо. Поставете го в найлонови торби и го сложете във фризера. Непосредствено преди да си легнете сложете спалното бельо върху леглото. Приятната хладина, която идва от него, ще ви обгърне и ще помогне да заспите по-лесно без да се въртите.

Днес.бг