Талибаните навлизат в Кабул от всички страни, съобщи афганистанското вътрешно министерство. Според високопоставен представител на движението в Доха се преговаря за мирно предаване на града и се дава възможност на всички искащи да напуснат града да го направят; засега е получена заповед да няма настъпление в самия център. С хеликоптер са евакуирани американските дипломати от посолството.

По-рано Северен Афганистан премина почти изцяло под контрола на талибаните, след като Мазар-и-Шариф, последният голям град в тази част на страната, бе овладян от бойци на радикалното движение.

Последва Джалалабад на изток, последният от големите градски центрове на Афганистан, който не бяха овладявали, след осем часа преговори на местните старейшини и без битка, а управляващият града се е предал.

След овладяването на пункта "Торхам" по границата с Пакистан в провинция Нангархар (чийто център е Джалалабад) движението владее и и всички гранични пунктове, а това означава, че страната може да се напусне само през летището в Кабул. От летището работят и част служителите на американското посолство, докато тече евакуацията на персонал. Представители на ЕС са евакуирани на неизвестни места в столицата от съображения за сигурност.

Според "Ал Джазира" бойци на движението бяха в покрайнините на столицата още сутринта. Според Би Би Си големи опашки се извиват пред банките и чуждите посолства, в града цари паника.


Катарската телевизия цитира източници от сферата на сигурността в Афганистан, според които има сблъсъци около авиобазата в Баграм, която САЩ предадоха само преди месец и половина на правителството в Кабул. Това става, след като талибаните овладяха района на Баграм на няколко десетки километра от Кабул.

Натиск над президента

Талибаните вече са заявявали, че са готови на преговори за бъдещото управление на Афганистан в Доха (каквито по принцип се ангажираха пред Съединените щати да водят) само ако президентът Ашраф Гани и правителството му също се предадат.

"Да допуснем талибаните, бе единственият начин да спасим цивилни животи," казва за "Ройтерс" представител на местните власти. Западен източник в сферата на сигурността уточнява, че с падането на Джалалабад пътищата, свързващи Афганистан и Пакистан са в ръцете на движението.

Гани се обърна към афганистанците по телевизията и обеща, че няма да се отказва от "постиженията" през 20-те години след нахлуването на САЩ, свалило талибаните. Същевременно даде знак, че са "започнали консултации, в правителството, със старейшини и политически лидери, представители на различни нива на общността, както и международните ни съюзници". Международни медии пишат, че нараства натискът над Гани да подаде оставка. Засега той избира друг подход и назначи нов командир за отбрана на Кабул.

ООН предупреди по-рано тази седмица за рикс от хуманитарна катастрофа при падане на Кабул, където се стичат десетки хиляди бягащи от други райони на Афганистан. Само допреди седмица американските служби очакваха падането на Кабул да стане до около шест месеца; в началото на седмицата промениха този срок на 3 месеца, в нов доклад в петък - на месец. Русия нарече тази прогноза "грешна", без да дава подробности.

Изоставеният Мазар-и-Шариф

Новината идва осем дни след като талибаните превзеха първата си провинциална столица. Оттогава офанзивата напредва свектавично и единственият от петте най-големи града, който не контролират, е столицата Кабул, към която те се приближават. Връщането на талибаните на власт 20 г. след като САЩ ги свалиха изглежда все по-реалистичен сценарий и то особено след завоюването на Мазар-и-Шариф, Кандахар и Херат в последните дни.

Мазар-и-Шариф - център на провинция Балх, важен за милиони мюсюлмани град със световноизвестна джамия - пада броени дни след като афганистанският президент Ашраф Гани пътува до него в опит не само да насърчи отбраната му, а и да покаже, че е готов да работи с местните общности и да поощри формирането на етнически милиции срещу талибаните след години, в които работеше за централизиране на страната. Дни по-късно силите за сигурност са изоставили града, а местни лидери, които трябваше да организират съпротива, са напуснали доскоро известния с неприемането на талибаните град.

Столиците на две трети от провинците в Афганистан (общо 34) вече са под контрола на талибаните, които искат страната да е ислямско емирство. Последното им настъпление започна след началото на изтеглянето на войските на САЩ и съюзниците им, които бяха на терен 20 години. След като овлаяха провинциални и гранични райони, миналата седмица свалените от власт през 2001 г. талибани започнаха кампания срещу големите градове.

Повече военни от очакваното

За няколко седмици зачестиха и сведенията, че талибаните отново рязко ограничават правата на жените и се опитват да налагат социални норми според стриктното си разбиране на исляма в контролираните от тях територии, а това напомня за времето, в което бяха на власт в Афганистан през 1996-2001 г.


Местните власти твърдят, че Мазар-и-Шариф, районът около който дни наред бе сцена на сражения между афганистанската армия и талибаните, е паднал без много насилие. Би Би Си отбелязва, че известният бивш вицепрезидент Абдул Рашид Достум, който събираше етнически узбекски милиции, и известният таджикски командир Ата Мохамад Нур, са избягали от провинцията. (има и данни, че двамата са в Узбекистан). Голяма част от населението на града и провинцията са узбеки и таджики и към двамата имаше големи очаквания да отбраняват града, след като сами поеха инициативата.

В тази обстановка, докато талибаните завоюват и нови територии недалеч от Кабул, приоритет на Запада е не ситуацията на терен, а евакуирането на жителите. Американският президент Джо Байдън е разпоредил в страната да бъдат изпратени 5000 - а не 3000, както бе обявен в четвъртък - войници, за да помогнат за безопасното изтегляне на персонала на САЩ оттам.

Очертава се и разлом между Вашингон и Лондон по темата, след като британският министър на отбраната Бен Уолъс изрази съмнение, че изтеглянето на САЩ и съюзниците от Афганистан е било добра идея. Уолъс също така обяви, че ако се наложи, Великобритания може отново да изпрати войници в Афганистан.

Според американски медии посолството на САЩ в Кабул вече бива евакуирано.

Дневник