Президентът Ашраф Гани е напуснал Афганистан и според официален източник на "Ройтерс" е отпътувал за Таджикистан. Би Би Си допълва, цитирайки няколко публикации, че извън страната вече е и вицепрезидентът Амрула Салех. Това е финалът на светкавична кампания на талибаните през последните десетина дни, пред която армията и полицията на страната почти не оказаха съпротива.

От президентството в Кабул отказват да коментират къде е държавният глава "поради съображения за неговата сигурност". Талибаните казват, че проверяват местонахождението му.

САЩ ще евакуират още ден-два последните си служители от страната, докато държави като Германия и Канада прекратиха работата на дипломатическите си мисии. Русия обяви, че е готова да работи с преходно правителство в Кабул и засега не вижда причина да затваря посолството си.

В столицата няма сражения, а говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че отрядите на ислямското движение изчакват в покрайнините на столицата, докато се водят преговори с подкрепяното от Запада правителство "за мирното и удовлетворително предаване на властта".

 

Днес би трябвало да има среща в Катар на представители на двете страни с участието и на американците. Кабул ще бъде представен от Фаузи Куфи. От съобщенията на световните медии се създава впечатление, че водеща роля в момента играе министерството на вътрешните работи.
"Ройтерс" коментира, че движението, прочуло се с брутални ислямистки наказания като обесване и убиване с камъни, този път изглежда, опитва да се представи с по-умерен, осъвременен и прагматичен образ. Сухаил Шахин, друг от говорителите на талибаните, обеща да бъдат защитавани правата на жените и свободата на журналистите и дипломатите.

По думите му предаването на властта ще стане в следващите няколко дни. Преди новината за напускането на президента Гани представител на неговата институция каза за "Ройтерс", че има спешни разговори с американския специален пратеник Залмай Халилзад и служители на НАТО.

Абдул Сатар Мирзакауал, изпълняващ длъжността на вътрешен министър, написа в "Туитър" профила на новинарския канал "Толо", че ще заработи преходна администрация. "Няма да има атака срещу града, договорено е да има мирно предаване", допълни той, без да даде подробности.

Много от улиците на Кабул са задръстени от коли и хора, бягащи към домовете си или опитващи се да достигнат летището - единственото място за напускане на Афганистан извън контрола на талибаните.

Дневник