Няколко часа след новината за бягството на афганистанския президент Ашраф Гани от страната талибаните обявиха, че искат да получат цялата власт в страната и овладяха президентския дворец в столицата Кабул въпреки уверенията за предстоящо "преходно правителство". Ислямистите твърдят, че вече владеят и редица квартали в столицата, съобщава се за експлозии на различни места.

Според представител на НАТО, цитиран от Би Би Си, от Кабул вече няма пътнически полети - извършват се само военни. "Бритиш еъруейз" потвърди, че вече не прелита над Афганистан.

Тази сутрин талибаните влязоха в Кабул, след като получиха контрола на всички големи градове в Афганистан за 10 дни и на всички пропускателни пунктове, докато в столицата цари хаос, а американските и други дипломати биват евакуирани. Хиляди афганистанци междувременно бягат и опитват да напуснат към Иран и Пакистан. Завземането на страната става, докато САЩ приключват изтеглянето си от нея - 20 години след като нахлуха, за да свалят талибаните заради подкрепата им за "Ал Кайда".

Ислямисткото движение първо обяви, че силите му няма да влизат в центъра, за да се преговаря за предаване на властта; по-късно се появи информация, че бойците са изпратени в ключови райони на столицата, за да не се допуснат хаос и мародерство, след като полицията и военните са избягали. Разпадът на армията бе сред факторите, ускорили разгрома на международно признатите власти.

Малко след бягството на Гани и съобщенията за влизането на бойците в президентския дворец (кадър от което следва в туита) двама представители на талибаните заявиха за "Ройтерс", че няма да има преходно правителство в Афганистан и че движението очаква да получи цялата власт. По-късно от в екстлузивни, излъчвани от "Ал Джазира" кадри от президентския дворец, след молитва от кабинета на президента, бе обявено, че той е отлетял за Ташкент, столицата на Узбекистан.


Това твърдение влиза в противоречие с думите на действащия вътрешен министър Абдул Сатар Мизракауал, според когото преходна, временна администрация ще получи властта. Независимо от неговите думи бойците чакат подкрепяното от Запада правителство да се предаде.

В момента не е известно как ще изглежда властта на талибаните, които управляваха с желязна ръка, с публични екзекуции и с премахване на редица права на жените между 1996 и 2001 г. Те се опитват да покажат в момента, че са готови да уважават правата на жените, но във владени от тях провинции вече се появява друга инофрмация.

"Уолстрийт джърнъл" цитира източник, който твърди, че в момента се водят преговори между правителството и талибаните, но вярва, че движението няма да приеме предлаганото от досегашната власт. Преходно правителство поиска и Катар, в чиято столица се водят по принцип преговорите с бойците.

Според телевизия "Ал Арабия" талибаните умоляват жителите на Кабул да останат в домовете си, докато не стане безопасно. Те вече владеят институции като полицията, университета и образователното министерство. Междувременно вътрешното, което още не е под контрола на ислямистите, обяви вечерен час в столицата от 21 ч. местно време.


През голяма част от деня в Кабул днес цареше паника, имаше големи струпвания пред банките и посолствата, въпреки призивите на властите (а и на талибаните) жителите да запазят спокойствие.

Най-голямата частна телевизия Tolo News разказа днес, че за афганистанците най-важното в момента е, който и да състави бъдещото правителство, да спазва човешките права и да попречи да има вълни на насилие в страната и тя да рухне.

Да се защити летището

САЩ, които днес евакуираха свои дипломати с хеликоптери и заявиха, че те ще работят за момента от летището в Кабул, междувременно съобщиха, че сигурността на летището се влошава и че има данни за напрежение и изстрели около него. Държавният секретар Антъни Блинкен бе попитан дали в полетите на хеликоптерите вижда паралел с изтеглянето на САЩ от Виетнам през 1975 г.

Байдън остава непреклонен за изтеглянето от Афганистан. Според него оставането би довело до нова война с талибаните и би помогнало на враговете на САЩ.

Междувременно Вашингтон съобщи, че афганистанци, помагали на САЩ през годините, ще бъдат евакуирани в Албания и вероятно в Косово, Северна Македония и Канада също предложиха подобна помощ. Полша ще издаде хуманитарни визи за 45 души, оказали помощ на нея или делегацията на ЕС в Кабул.

Зам.-председателят на Еврокомисията, отговарящ за запазването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас заяви, че "времето изтече за това колко дълго можем да чакаме, за да приемем пълна промяна на правилата за миграция и убежище, от каквато се нуждаем."

Франция обяви, че посолството ѝ за момента се мести на летището, докато се извършва евакуацията.

НАТО няма да се отказва за момента от дипломатическото си присъствие в Кабул и се опитва да поддържа работата на летището.


Русия засега не признава талибаните за управляващата власт в Афганистан. Това е позицията на руското външно министерство няколко дни след като Москва увери, че оценката за предстояща тримесечна битка за Кабул като "погрешна".

Турският фокус бе върху нуждата от стабилност в Афганистан заедно с Пакистан, за да бъде овладяна мигрантската вълна. По думите на президента Реджеп Тайип Ердоган все повече афганистанци бягат към Турция през Иран. Анкара се надяваше да получи възможността да охранява летището в Кабул след изтеглянето на САЩ.

Иран обяви, че е изградил лагери по границата с Афганистан, но очаква пристигналите в страната някой ден да се завърнат в родината си. По принцип афганистанските мигранти се установяваха досега основно в Иран с надеждата да си намерят временна работа, докато могат да се завърнат. Не е известно дали това ще се промени в сегашната ситуация.

Дневник