В Канада премиерът Джъстин Трюдо предизвика предсрочни парламентарни избори другия месец, предаде "Асошиейтед прес".

Агенцията отбелязва, че Трюдо иска да извлече полза от факта, че страната е на едно от първите места в света по дял на ваксинираните срещу COVID. След като посети генерал-губернатора на Канада Мери Саймън, която изпълнява почти изцяло церемониалната роля да представлява официалния държавен глава, британската кралица Елизабет Втора, премиерът обяви, че изборите ще бъдат произведени на 20 септември.

Целта на Трюдо е неговата Либерална партия да спечели абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, отбелязва АП. Тя за малко не успя да постигне това на изборите преди две години и трябва да разчита на опозиционни формации за приемането на закони.

Изборите бяха свикани в момент, когато Канада преживява нова коронавирусна вълна, предизвикана от силно заразния вариант Делта.

Трюдо не е толкова популярен колкото преди. Начинът, по който неговото правителство, се справя с епидемията, обаче е смятан за успех. След бавното начало на кампанията сега Канада разполага с достатъчно ваксини за всички свои граждани. Повече от 71 процента от канадците вече са напълно ваксинирани, а над 82 процента са получили поне една доза.

Канадското правителство изразходва милиарди долари, за да подкрепи националната икономика по време на локдауните, каквито вече няма в страната. Според анализатори Трюдо има шанс да си осигури абсолютно мнозинство, но не е чак толкова популярен, колкото им се иска на неговите либерали, и ако не постигне своята цел, ще трябва да се оттегли. В Канада, с население от над 37 млн. души, са регистрирани общо близо 1,452 милиона случая на коронавирус. 26 701 човека са починали.

БТА/Дневник