Германия ще продаде до една четвърт от държавния дял от 20% в авиокомпанията "Луфтханза" (Lufthansa) през следващите седмици, съобщи германската финансова агенция в понеделник, позовавайки се на положителните тенденции във възстановяването на въздушния превозвач.

Акциите на "Луфтханза" паднаха с 4.9% до 8.81 евро в началото на търговията след съобщението, уточнява Ройтерс.

Държавният дял от 20% беше придобит за 300 милиона евро от държавата като част от спасителната програма за германския превозвач, след като въздушните превози спряха в началото на пандемията от коронавирус. Целта беше да се запазят хиляди работни места при опит някой да купи "Луфтханза", докато компанията изпитва финансови трудности.

Авиокомпанията получи пакет от 9 млрд. евро от германския фонд за стабилизиране на икономиката (WSF), който беше създаден, за да помогне на бизнеса да преодолее пандемията. Фондът съобщи, че до края на 2023 г., ще продаде целия държавен дял, който в момента е на стойност над 1 млрд. евро.

"Луфтханза" планира да емитира нови акции, вероятно преди парламентарните избори на 26 септември, за да й помогне да върне средствата, отпуснати й чрез спасителната програма. Акционерите са одобрили потенциално увеличение на капитала до 5.5 милиарда евро, съобщава Ройтерс.

Дневник