Полският новинарски канал TVN24 получи нидерландски лиценз за излъчване. Той ще му позволи да остане в ефир в Полша съгласно правилата на Европейския съюз, ако местното му разрешително не бъде подновено, съобщи в понеделник американската медийна група "Дискавъри", която е негов собственик.

Лицензът на най -популярния полски новинарски канал изтича на 26 септември, но не е ясно дали той ще бъде ще бъде удължаен, след като долната камара на полския парламент миналата седмица прие закон, който забранява фирми извън Европейското икономическо пространство (ЕС и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) да притежават контролен пакет в местните електронни оператори. Предстои законът да бъде гласуван в горната камара на парламента и подписан от президента преди да влезе в сила.
"Кандидатствахме и ни беше предоставен нидерландски лиценз съгласно регламента на ЕС", заяви Касия Киели, президент на "Дискавъри". "В случай, че (полският) Национален съвет по радиоразпръскване не поднови лиценза на TVN24 ...нидерландският лиценз ще ни позволи, в съответствие с полското и европейското законодателство, да продължим излъчването на TVN24."

От компанията-собственик съобщиха в четвъртък, че са уведомили полското правителство, че ще предприемат правни действия съгласно двустранния инвестиционен договор между САЩ и Полша, като определят отказа за подновяване на лиценза за излъчване на TVN24 и гласуването в парламента като "дискриминационни".


Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен заяви, че Вашингтон е "дълбоко обезпокоен" от приемането на законопроекта, а вицепрезидента на Европейската комисия Вера Йоурова го определи като "тревожен сигнал".

"Дискавъри" притежава 100% от TVN24 чрез базирания в Нидерландия полски телевизионен холдинг, за да заобиколи забраната на неевропейски фирми, притежаващи повече от 49% от полските медийни компании.

"Този лиценз по никакъв начин не решава ситуацията с новия закон. Бъдещето на TVN и свободата на медиите в Полша все още са изложени на риск", каза Киели. "Върховенството на правото и свободните медии са в основата на всяка демокрация и ние ще продължим силно да защитаваме ролята на TVN като водещ независим доставчик на новини в страната."

Полското правителство още не е коментирало съобщението на "Дискавъри".

Дневник