Само България и Унгария не са се включили в декларация, с която ЕС и още няколко десетки държави по света призовават да се създаде възможност желаещите да напуснат Афганистан да го направят и да им се окаже помощ.

Това сочи изявление, публикувано от Европейската служба за външна дейност.

В него подписалите държави заявяват, че на афганистанците и чуждите граждани, които желаят да си тръгнат предвид връщането на талибаните на власт, това трябва да бъде разрешено, да останат отворени граничните пунктове, за да могат афганистанците да живеят достойно в безопасност. "Ние в международната общност сме готови да им окажем съдействие."

Не се уточнява за какво съдействие става дума, но изявлението идва в контекста на дебата на Запад за започналата миграционна криза от Афганистан, която бе очаквана още когато САЩ започнаха да се изтеглят.

"Призоваваме всички страни да уважават и улесняват безопасното напускане на чужди граждани и афганистанци, които искат да напуснат страната", продължава изявлението.

За днес е насрочен Консултативният съвет за национална сигурност при президента, на който трябва да се обсъжда ситуацията в Афганистан заедно с миграционните рискове, които произтичат от нея.

Унгария, от друга страна, е известна с отказа си да приема мигранти, особено мюсюлмани (макар че всъщност тихо е приемала чужда работна сила, от украинци до венецуелци и мексиканци, през последните години), съпротивата срещу които е важна част от платформата на премиера Виктор Орбан.

Сред подписалите изявлението са още повечето държави от Западните Балкани без Сърбия и Босна, някои африкански и латиноамерикански държави заедно с Великобритания, Япония, Канада, Катар и Йемен.

Дневник