Трима души, панически търсещи спасение от настъпващите талибани, в отчаянието си да избягат от Афганистан, се захващат за колесника на отлитащ американски самолет. Разтърсващо видео с тяхната смърт, падайки от набиращия височина военен самолет, публикува dailymail.co.uk.

Най-малко петима души бяха убити на летището в Кабул, след като стотици хора се опитаха със сила да се качат на самолети, излитащи от афганистанската столица, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс, съобщи БТА.

Един очевидец каза, че е видял телата на петима души, които са били откарани с кола. Друг очевидец съобщи, че не е ясно дали жертвите са убити от изстрели или просто са били стъпкани.

Американските войници, които контролират летището, по-рано стреляха във въздуха, за да разпръснат тълпата, каза американски служител.
Засега няма официален коментар за случилото се.

Авиорегулаторът на Афганистан предупреди днес, че националното въздушно пространство е предоставено на военните, след като талибаните превзеха страната, и посъветва преминаващите транзитно самолети да не навлизат в него, предаде Ройтерс.

Това принуждава големите авиопревозвачи да се пренасочат към други маршрути.

Засега американските ВВС са поели контрола на въздушното движение на летището в Кабул, където днес петима души загинаха във възникналия хаос.

Юнайтед еърлайнс (United Airlines), Бритиш еъруейз (British Airways) и Върджин Атлантик (Virgin Atlantic) вчера вече спряха да използват афганистанското въздушно пространство на фона на усилията на западните страни, начело със САЩ, да евакуират гражданите си.

Днес от полети над Афганистан се отказаха и Катар еъруейз (Qatar Airways), Сингапур еърлайнс (Singapore Airlines), тайванската Чайна еърлайнс (China Airlines), Ер Франс Ка Ел Ем (Air France KLM) и Луфтханза (Lufthansa).
Всички полети през въздушното пространство на Кабул, което обхваща цялата страна, няма да бъдат насочвани от въздушен контрол, предупреди Афганистанската служба за гражданска авиация (ACAA).

Регулаторът не уточнява на кои военни сили точно е предоставено въздушното пространство предвид колапса на местните сили за сигурност пред талибанската офанзива.

След съобщението някои самолети се върнаха обратно, а други смениха курса.

Отменени са и всички полети от Техеран до Кабул заради затварянето на небето над Афганистан, съобщи говорител на Организацията за гражданска авиация на Иран, цитиран от ТАСС.

Всеки ден различни компании извършваха по пет полета до Кабул. Предвид последните събития всички те са отменени, посочи той.

По думите на говорителя Иран освен това няма да приема самолети от Афганистан до второ нареждане.

Днес.бг