Президентът Джо Байдън и други висши държавни служители вчера бяха зашеметени от бързината, с която талибаните превзеха почти цялата територия на Афганистан, а планираното изтегляне на американските сили бързо се трансформира в мисия за осигуряване на безопасна евакуация, пише днес в анализ Асошиейтед прес.

Бързият колапс на афганистанското правителство и последвалият хаос поставиха най-сериозното изпитание пред Байдън като главнокомандващ и той стана обект на унищожителни критики от републиканците, които казаха, че той се е провалил.

Байдън се представи в кампанията за президентските избори като опитен експерт в международните отношения и прекара месеци в омаловажаване на перспективата за възход на талибаните, като твърдеше, че американци с всякакви политически убеждения са се изморили от 20 годишна война, един конфликт, който е показал границите на парите и военната мощ в това да наложат демокрация от западен тип на общество, което не е готово или не иска да я приеме.

Вчера обаче водещите фигури в администрацията признаха, че са били хванати неподготвени от светкавичния колапс на афганистанските сили за сигурност.

    "Видяхме, че тези сили са неспособни да защитят страната и че това стана по-бързо, отколкото очаквахме", каза пред Си Ен Ен държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, коментирайки афганистанската армия.

Хаосът в Афганистан измества по неприятен начин фокуса на един президент, който е съсредоточен главно върху вътрешнополитическия дневен ред, който включва излизане от пандемията, спечелването на одобрението на Конгреса за изразходване на милиони долари за инфраструктура и защитата на избирателните права.

Вчера Байдън остана в Кемп Дейвид, където получаваше редовни съобщения за Афганистан и провеждаше видеоконферентни разговори за сигурността с членовете на Съвета по национална сигурност, според висши представители на Белия дом. Следващите няколко дни могат да бъдат решаващи за определянето на това дали САЩ ще възвърнат част от контрола над ситуацията.

Обсъжда се дали Байдън да направи публично изявление, според двама висши представители на администрацията, които пожелаха да останат анонимни.

Очаква се Байдън, който по програма трябва да остане в Кемп Дейвид до сряда, да се върне в Белия дом, ако реши да направи обръщение.

Байдън е четвъртият американски президент, който се сблъсква с предизвикателствата в Афганистан, и настояваше, че няма да прехвърли най-дълго водената американска война в ръцете на своя наследник. Но президентът вероятно ще трябва да обясни как сигурността в Афганистан отслабна така бързо, особено след като той и други в администрацията твърдяха, че това няма да се случи.

    "Окончателно решение все още липсва, но вероятността последната дума да е на талибаните, превземащи всичко и притежаващи цялата страна, е много малка", каза Байдън на 8 юли.

Повечето републиканци не са оказвали натиск върху Байдън да задържи войските в Афганистан за дълго време и също така подкрепиха натиска на самия Тръмп да напуснат страната. Все пак, някои представители на Републиканската партия преминават към критика на стратегията на Байдън за изтегляне и казват, че вчерашните снимки на американските хеликоптери, кръжащи над американското посолство в Кабул, са напомняли за унизителното изтегляне на американския персонал от Виетнам.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл описа сцените на изтеглянето като "унижението на една повалена суперсила".

Ген. Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, каза на сенаторите по време на брифинг вчера, че се очаква от американските власти да променят по-ранните си оценки за бързината, с която терористичните групировки се възстановяват в Афганистан. Базирайки се на развиващата се ситуация властите считат, че е възможно терористични групировки като "Ал Кайда" да се разраснат много по-бързо от очакваното.

Отговорните дкъжностни лица казаха на сенаторите, че към настоящия момент разузнавателната общност на САЩ работи за формирането на нова времева рамка, основана на растящите заплахи.

Все още обаче не са планирани допълнителни стъпки, освен изпращането на войски за подпомагане на евакуацията по нареждане на Байдън. Висши представители на администрацията вярват, че САЩ ще могат да поддържат сигурността на летището в Кабул достатъчно дълго, за да измъкнат американците и техните съюзници, но съдбата на тези, които не успеят да стигнат до летището, далеч не е сигурна.

Сенатор Крис Мърфи, член на Съвета по външни работи към Сената, който подкрепи стратегията на администрацията на Байдън, каза в интервю, че "скоростта е изненада", но не смята ситуацията като "провал на разузнаването". Той допълни, че отдавна е било ясно, че Афганистан ще падне под властта на талибаните, ако САЩ се изтеглят.

Байдън твърдеше повече от десет години, че Афганистан е нещо като чистилище за САЩ. Той виждаше в страната корумпиран, пристрастен към американската щедрост и ненадежден партньор, който трябва да бъде накаран да се грижи сам за себе си. Неговата цел беше да пази американците от терористични атаки, а не да изгражда държава.

Като вицепрезидент, той неофициално беше против изпращането на още 30 000 войници в Афганистан в опит да се стабилизира страната така, че САЩ и съюзниците след това да могат да изтеглят военните си части.

Вече като президент, Байдън заяви през юли, че е взел решението за изтеглянето "с чиста съвест" след получаването на ежедневните военни сводки за Афганистан. Според неговата оценка, Афганистан по-вероятно ще бъде разделен чрез мирно споразумение с талибаните, отколкото да падне целият наведнъж.

    "При никакви обстоятелства няма да станете свидетели на това как хора биват евакуирани от покрива на американското посолство в Афганистан", каза той през юли. "Вероятността да има едно обединено правителство, контролиращо цялата страна е много малка".

 

Клуб Z