Министерството на външните работи следи с тревога и споделя загрижеността на международната общност относно ситуацията в Афганистан. Това се казва във второ за деня съобщение на ведомството след като сутринта се разбра, че България и Унгария единствени в ЕС не са подкрепили декларацията, с която страните от ЕС и още няколко десетки държави по света призовават да се създаде възможност желаещите да напуснат Афганистан да го направят и да им се окаже помощ.

След като бу съобщено, че България вече подкрепя декларацията, сега се посочва, че България се присъединява към призива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш всички страни в конфликта да спазват правното и морално задължение да предприемат необходимите мерки за защита на цивилното население, принудено да напусне домовете си. Следва да бъде гарантиран и свободен достъп на каналите за хуманитарна помощ в страната до нуждаещите се и бедстващи афганистански граждани, се посочва в съобщението до медиите.

В него се посочва и че България ще се включи в усилията на международната общност за оказване на животоспасяваща хуманитарна помощ на цивилното население.

Подкрепяме инициираната от САЩ многонационална декларация, в която се подчертава и че на чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат страната, трябва да бъде осигурена възможност да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени, при поддържане на обществения ред и спокойствието на гражданите.
Към момента в Министерството на външните работи не са постъпвали искания за помощ или извеждане от Афганистан от български граждани. МВнР получи информация за 11 български граждани, работещи за международни организации в Кабул, следи за тяхната евакуация и е готово да окаже необходимото съдействие, обявява ведомството.
От съобщението се разбира, че България "разглежда с необходимото внимание отправени от партньорите запитвания за приемане временно в България на афганистански граждани - местни лица, работили за НАТО, ЕС и чуждестранни дипломатически мисии и организации в Афганистан".


Въпросът със ситуацията в Афганистан ще бъде дискутиран във вторник на извънредно видеоконферентно заседание на Съвета "Външни работи", на което България ще бъде представена от министъра на външните работи Светлан Стоев. Северноатлантическият съвет на НАТО също ще обсъди утре темата.

Дневник