Военните полети, с които се евакуират дипломати и цивилни от Афганистан, са започнали да излитат от летището в Кабул във вторник сутрин, е казал пред Ройтерс западен представител по сигурността.

Пистата и пътеките за рулиране на летището, които в понеделник бяха заляти от хиляди хора, които отчаяно се опитват да избягат от афганистанската столица, са вече свободни от тълпите, е казал източникът.

По-рано американските сили, които контролират летището, спряха евакуацията заради хаоса.

Стотици афганистански войници са избягали в съседните Узбекистан и Таджикистан след влизането на талибаните в Кабул в неделя, съобщават световните агенции.

Афганистански военен самолет се разби в Узбекистан, като властите в страната в понеделник разпространиха противоречиви сведения за инцидента, предаде Асошиейтед прес.

РИА Новости първоначално съобщи, че министерството на Узбекистан е заявило, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана на страната, след като незаконно е навлязъл в узбекистанското въздушно пространство. Двамата пилоти били хоспитализирани в сериозно състояние.

По-късно през деня главната прокуратура на Узбекистан разпространи информация, според която афганистанският самолет се е сблъскат със самолет на Узбекистан, изпратен да го ескортира до летището в град Темез.

Dir.bg