ЕС ще сътрудничи с талибаните, само ако те зачитат основните права, включително правата на жените, и няма да допускат територията на Афганистан да служи за убежище на терористи, заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел след извънредна видео среща на първите дипломати на 27-те държави членки.

Нейната единствена тема беше ситуацията в Афганистан, след като талибаните превзеха Кабул и по-голямата част от страната, а президентът Ашраф Гани напусна страната.

"Не съм казал, че ще признаем талибаните", каза Борел след срещатата. "Казах, че трябва да говорим с тях за всичко, дори за да се опитаме да защитим жените и момичетата. Дори и за това трябва да се свържем с тях."

Талибаните в първия си официален брифинг след завземането на Кабул заявиха, че искат мирни отношения с останалите държави и че ще зачитат правата на жените в рамките на ислямското право.

Борел каза, че приоритетът на ЕС е да евакуира служителите си от Кабул, както и техните афганистанки преводачи и помощници, "които не можем да изоставим". Той посочи, че става дума за почти 400 души и техните семейства.

Испания предложи да действа като център за приемане на тези хора, преди да бъдат преразпределени в останалите държави от ЕС, които биха им предложили подслон. Европейските институции нямат право да издават визи и разчитат за това на държавите членки.

Хуманитарната помощ трябва да се поддържа и дори да се увеличава, но помощта ще бъде предоставена на афганистанското правителство само ако са изпълнени условията, каза Борел, цитиран от Ройтерс. Засега ЕС обаче няма да превежда парите за развитие, тъй като те се отпускат при условия и Брюксел трябва да прецени дали те се спазват от новите власти в Кабул.

Той добави, че диалогът трябва да започне възможно най-бързо, за да се избегне потенциална нова миграционна катастрофа и хуманитарна криза, включително и заради очаквания недостиг на храна заради климатичните условия.
"Трябва да се свържем с властите в Кабул ... талибаните спечелиха войната, така че ще трябва да говорим с тях."

Борел определи падането на Кабул като най -важното геополитическо събитие след нахлуването на Русия в Крим през 2014 г.и прогнозира, че "това ще окаже влияние върху геополитическия баланс в света". Според първия дипломат на ЕС промяната на световните баланси ще означава, че ЕС ще трябва да работи по-тясно със страни като Турция, Иран, Пакистан, Русия и Китай. Според европейската дипломатическа доктрина част от тях са съперници и конкуренти на ЕС.

"Много поуки можем да си извадим от случилото се в Афганистан. Трябва да признаем, че бяха направени грешки, особено по оценката на военната готовност на афганската армия да се противопостави на офанзивата на талибаните", каза Борел, добавяйки, че за създаването на тази армия са положени много усилия и са похарчени много пари. "Даже и талибаните бяха изненадани от победата си", каза първият дипломат на ЕС.

Дневник