Дванайсет беларуски граничари, изтласкващи група от 35 мигранти, се оказаха на територията на Литва, заяви литовското вътрешно министерство, цитирано от "Франс прес".

"Не можем да толерираме толкова безсрамна провокация, когато 12 беларуски граничари пресякоха днес границата на Република Литва", заяви днес вътрешната министърка Агне Билотайте. "Представителите на беларуските силови структури, екипирани с щитове и средства за борба с безредиците, изтласкаха със сила група от 35 мигранти и сами навлязоха на територията на нашата страна в граничния регион Шалчининкай."

Литовската гранична служба също публикува запис на инцидента в социалните мрежи. Тя уточни, че беларуската страна също е публикувала запис на случая, на който се вижда как мигрантите влизат на литовска територия, без да се уточнява, че те са били изтласквани от беларуски граничари.

Според Вилнюс беларуските граничари са се върнали на територията на своята страна след нееднократни предупреждения.

Вътрешното министерство е наредило засилване на контрола на граничната зона.

Подобен инцидент се случи и на 13 август. Наблюдателна камера записа как беларуски граничар прониква на метър и половина навътре в територията на Литва, преди да е оттегли, припомня АФП. Според публикувани тази сутрин статистики, от началото на годината в Литва са влезли 4124 мигранти, от които 2799 от иракски произход. /БТА

Дневник