Бойците на талибаните откриха стрелба по протестиращи, развяващи стария националния флаг на Афганистан в град Джалалабад.

Не се съобщават подробности за инцидента и дали има пострадали. По информация на РИА "Новости" има двама загинали и 12 ранени. Протестът е включвал няколкостотин души.

Джалалабад е дом на 356 000 души и се намира само на 130 километра от столицата Кабул. Градът бе превзет от талибаните на 15 август, като това стана без оказване на съпротива от местната администрация. По-късно същия ден падна и Кабул.

Говорителят на талибаните, Мохамед Наим, по-рано обяви края на войната. Той обеща, че много скоро движението ще разясни новата форма на управление, която ще бъде въведена веднага, без съставянето на правителство, което да осъществи прехода.

Според различни източници ислямските фундаменталисти смятат да сменят или вече са сменили знамето на страната.

За да намалят възможността от вътрешна съпротива, талибаните поискаха жителите на страната да предадат всички налични оръжия и боеприпаси. Те също обещаха да не погазват правата на жените, да не затварят училища и болници и да обявяват обща амнистия. Много от жителите на Афганистан обаче не вярват на бойците и се страхуват за съдбата си. Мнозина вече избягаха от страната, като сред тях са и футболистите на женския национален отбор на Афганистан.

Дир.бг