Бойци на талибаните издирват хора, за които смятат, че са работили със Съединените щати и силите на НАТО. Това се казва в поверителен доклад изготвен за ООН от Норвежкия център за глобални анализи, до който няколко световни медии казват, че са получили достъп.

Търсенето се води и в района на летището в Кабул, отцепен от талибаните, които препречват пътя на хилядите опитващи да напуснат страната, докато САЩ и съюзниците евакуират свои граждани и сътрудници. Особено голям е рискът за хора в армията, полицията и разследващи звена. Според доклада талибаните са проучили внимателно хората, които са от интерес за тях, още преди да превземат всички големи градове. Междувременно те вече набират и нова мрежа от информатори, която да им сътрудничи.

Още със завземането на Кабул талибаните обещаваха, че няма да търсят отмъщение и възмездие. За "Ройтерс" представител на движението твърди, че то държи на думата си и "улеснява безопасното напускане не само на чужденци, но и на афганистанци" в процеса на евакуация.

"Ню Йорк таймс" съобщава за пренасяне на протестите и в Кабул - втори ден на недоволство, след като хиляди протестираха срещу тях в Джалалабад в източната част на страната. Вестникът пише за няколко демонстрации, една от които - с около 200 души - близо до президентския дворец. Протестиращите, изглежда, са разгонени от талибаните.

Някои наблюдатели очакваха протести днес, в деня на националния празник на Афганистан. При това демонстрантите излязоха с досегашните знамена - тези на Ислямска република Афганистан - които талибаните свалят от учреждения из страната.

В град Асадабад, също на изток, се съобщава за няколко убити, след като бойци на талибаните открили огън по събрали се. Очевидец обаче разказва, че не е сигурно дали жертвите са застреляни или смачкани в суматохата.

"Това е и още едно доказателство, че докато десетки хиляди опитват да избягат, много повече от останалите са решени да имат глас в държавата, където живеят," пише "Ню Йорк таймс". Вестникът отбелязва, че според хуманитарни агенции страната може да изпадне в хаос заради очакван срив в снабдяването с основни услуги - електричество или чиста вода, докато служители в критично важни сектори се крият в домовете си от страх, че талибаните ще отмъстят за работата им за правителството (въпреки уверенията, че ще има амнистия).

Дневник