Талибаните обявиха комендантски час в Кабул. Забранява се излизането от къщи от 21 часа до разсъмване. Изключения се правят при извънредни обстоятелства. Мярката ще важи до втора заповед.

Представител на радикалното движение обяви, че талибаните се стремят да не допуснат гражданска война. В същото време те са засилили издирването на хора, работили за американците и НАТО. Това се казва в поверителен доклад на ООН, видян от Франс прес.

Докладът е дело на експерти по оценка на рисковете и в него се казва, че талибаните разполагат с приоритетни списъци на физически лица, които те биха искали да арестуват. Най-изложени на риск са онези, които са заемали отговорни постове в афганистанските въоръжени сили, в полицията и в разузнаването. Талибаните обикаляли по домовете на хората, които искали да задържат, както и по домовете на членове на техните семейства.

Според доклада талибаните са обособили пропускателни пунктове в големите градове и в столицата и проверяват хората, които искат да се доберат до летището на Кабул.

Докладът е датиран от сряда и е дело на Норвежкия център за глобални анализи - организация, която предоставя разузнавателни данни на агенциите на ООН.

"Талибаните взимат на прицел семействата на онези, които отказват да се предадат и преследват и наказват семействата според шериата", е заявил пред Франс прес Кристиан Нелеман, директор на Норвежкия център.

"Очакваме хора, които са работили за американските сили и за НАТО и техните съюзници, както и членове на техните семейства, да бъдат заплашени с мъчение и екзекуции", добави той.

"Това ще изложи на още по-голяма опасност западните разузнавателни служби, техните мрежи, техните методи, тяхната способност да се противопоставят едновременно на талибаните, на Ислямска държава и на други терористични заплахи в бъдеще", допълни Нелеман.

Според доклада бунтовниците набират бързо нови информатори, за да сътрудничат с талибанския режим и разширяват списъците си с мишени.

Евакуацията от Кабул обаче продължава. ООН обяви, че не разполага с необходимите възможности да поеме управлението на летището в афганистанската столица.

Тези дни Франция ще осигури въздушен мост Париж-Кабул за транспортирането на няколко хиляди човека. Съединените щати са евакуирали досега 7000 души. Общо евакуираните от неделя насам са над 8000.

Dir.bg