"Тесла" разработва робота хуманоид Tesla Bot, чийто прототип може да се появи още през 2022 г. и в който се използват технологии от автономните ѝ автомобили.

Това обяви ръководителят на компанията Илон Мъск и обясни, че роботът ще е свързан с невронни мрежи и новия суперкомпютър Dojo.

Процесора му компанията нарича "напълно автономен суперкомпютър". Комбинацията между тези елементи ще помага на робота да "разпознава света" и да се ориентира в него.

За какво ще е необходим

"Дружелюбният" робот ще елиминира "опасни, еднообразни и скучни задачи" от живота на човека и ще върши работата, която хората най-малко обичат, обяви още предприемачът милиардер. По думите му "за икономиката ще има сериозни последствия". "В бъдеще ще се появят възможности за избор да се занимава ли човек с физическа работа или не."

"По принцип, ако се замислите какво правим с автомобилите, "Тесла" може да е най-голямата в света компания в роботехнологиите, тъй като нашите машини са подобни на наполовина разумни роботи на колела."

Мъск предупреди, че прототипът вероятно ще е далеч от ефективността, за която работи компанията, но пропуските ще се отстраняват с времето.

Като човек, но не съвсем

По време на презентацията на сцената се появи човек в костюм, за който се наложи Мъск да предупреди: това не е истинският робот.

Високият 173 см робот с тегло 57 кг ще има тяло с човешка форма, но лицето му ще е екран с полезна информация.

Зрението му ще е на базата на камерите за автономните коли на "Тесла". Максималната скорост ще е 8 км/ч.

Дневник