Не е възможно да се постигне споразумение за създаване на независима палестинска държава, докато Нафтали Бенет е премиер на Израел, но това може да стане, след като напусне поста.

Това обяви израелският външен министър Яир Лапид в интервю за израелския Канал 11, цитирано от "Джерузалем пост".

Лапид би трябвало да е следващият премиер на Израел и да поеме поста на 27 август 2023 г., тъй като двамата с Бенет си поделиха поста съгласно споразумение с множество партии, с което тази пролет бе сложено край на 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху и на политическа криза, довела до четирикратни избори за две години.

Той не уточни как би се случило това. "Няма съгласие за това с правителството" и няма как да се постигне уреждане на израелско-палестинския конфликт чрез две държави, преди да е извършена ротацията, заяви Лапид, основният двигател в изграждането на сложната коалиция, пълна с идеологически противници, от либерали, консерватори и националисти до ислямисти.

Попитан обаче дали може да има промяна в позицията за създаване на две държави, Лапид отговори: "Възможно е."

По принцип Лапид подкрепя решението на конфликта с две държави, израелска и палестинска, макар да не изразяваше това активно по време на предизборните кампании. Не е известно дали постигането на подобно споразумение може да получи достатъчно подкрепа в коалицията, тъй като действащият премиер, националистът Бенет, би бил против.

По времето на Нетаняху формално се подкрепяше постигането на споразумение за създаване на палестинска държава, но тогавашният премиер често бе обвиняван, че отлага решението и на практика с конфронтационното си поведение все повече го изтиква от дневния ред през годините.

Сложността на въпроса бе илюстрирана от мирния план на бившия американски президент Доналд Тръмп, който предвиждаше създаване на демилитаризирана палестинска държава със столица в квартал на Източен Ерусалим, но предложението не бе прието от Палестинската власт, която го разчете като силно произраелско. Освен това то даваше възможност за анексия на голяма част от Западния бряг, а и извикваше много въпроси за бъдещото функциониране на частта от палестинската територия, изпълнена с множество еврейски селища.

Дневник