Проучване на УНИЦЕФ показва, че на практика нито едно дете по света няма да избегне влиянието на глобалното затопляне, предаде "Ройтерс".

Първият по рода си индекс на УНИЦЕФ показва, че почти всички от 2.2-те млрд. деца по света ще бъдат изложени на най-малко един риск, свързан с промените на климата и околната среда, от катастрофални наводнения до токсичен въздух. Индексът на УНИЦЕФ бе представен днес, когато се отбелязва третата годишнина от зараждането на движението "Петъци за бъдещето", зад което стои шведската екоактивистка Грета Тунберг.

По повод проучването тя каза, че то потвърждава, че децата ще бъдат най-тежко засегнати от климатичните промени, и призова световните лидери на конференцията за климата в Глазгоу през ноември да действат, вместо да говорят. "Аз не очаквам те да направят това, но ще бъда по-щастлива, ако те ми докажат, че греша", заяви Грета.

Според индекса около 1 млрд. деца в 33 до голяма степен африкански страни с ниски нива на вредни емисии са изправени пред смъртоносна комбинация от екстремно време и съществуващи вече проблеми като бедността, което ги прави още по-уязвими.

БТА/Дневник