Великобритания публикува в петък подробности за санкциите срещу смятани от нея за оперативни служители на руското разузнаване, заподозрени във връзка с отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални.

Навални беше откаран в Германия за медицинско лечение, след като беше отровен в Сибир точно преди година. Западни лаборатории обявиха, че това е станало с бойно отровно вещество от групата "Новичок", но Русия отрича. В момента Навални излежава присъда заради това, че нарушил условна присъда, като не се явявал на проверка в Русия по време на лечението си в Германия.

Актуализирана версия на британския списък със санкции, публикувана от правителството, включва седем нови имена от Федералната служба за сигурност (ФСБ, контраразузнаването) и обосновка за замразяването на активите. Част от информацията за работата на въпросните личности не е потвърждавана от публични източници в Русия.

В документа са изброени:
- Кирил Василиев (генерал, директор на Института по криминалистика, който според Лондон носи отговорност за отравянето);
- Алексей Седов (генерал-полковник и ръководител на Втора служба на ФСБ за защита на конституционния строй и борба с тероризма, носещ според Лондон отговорност за работата на замесеното подразделение)
- Алексей Александров (криминалист, който е бил в Томск по време на отравянето);
- Владимир Паняев (служител, който също е бил в Томск);
- Иван Осипов (също криминалист и намирал се в Томск);
- Владимир Богданов (генерал-майор, ръководител на Центъра за специална техника на ФСБ, бивш директор на Института по криминалистика, оказвал съдействие на оперативните агенти и бил в тесен контакт с командира на групата им);
- Станислав Макшаков (споменатият командир, който е и зам.-директор на института по криминалистика към ФСБ).

Някои от имената са част от санкционния списък в разследването на The Insider, Bellingcаt и Си Ен Ен за покушението срещу Навални, публикувано през декември 2020 г. и наречено от президента Владимир Путин "легализация на материали на американските спецслужби".

Дневник