Намалява шансът на хиляди хора в риск от режима на талибаните да излетят и някои може да останат без шанс да напуснат, докато талибаните издирват сътрудници на досегашната власт от врата на врата.

Това са посланията от ООН, докато талибаните затягат хватката около Афганистан, но продължават да изпращат послания за помирение и диалог и настояват, че не пречат на хората с право да напуснат да го направят.

Вчера в медиите изтекоха акценти от поверителен доклад на ООН, който показа, че движението издирва противниците си въпреки уверенията, че няма да го прави и да търси отмъщение. Най-голям е рискът за хора от армията, полицията и службите на Афганистан на отговорни постове на фона на твърдението, че ще се направи опит да бъдат приобщени пилоти и други към въоръжените сили, за да влязат в тези на талибанското "емирство".

Обвиненията към талибаните придобиха и етнически привкус, след като "Амнести интернешънъл" обяви, че знае за поне 9 случая на хазари, измъчени от талибаните (които са предимно пущуни).

Междувременно представител на афганистанските власти, запознат с темата, съобщи за "Асошиейтед прес", че групата няма да взима никакви важни решения или да прави важни изявления за бъдещото правителство, преди да е преминала окончателната дата за изтегляне на САЩ - 31 август. Според този източник главният преговарящ на талибаните Анас Хаккани и събеседниците му са се уговорили групата "да не прави нищо" дотогава.

Прострелян европеец

В първия петък (важен ден за мюсюлманите) откакто талибаните превзеха Кабул и почти цялата останала територия на страната, продължава суматохата на летището. Пътят на хора с валидни документи от Афганистан - включително визи - е препречен, след като талибаните започнаха да спират пристигащите там. Най-малко 12 са жертвите и или са били простреляни, или стъпкани в паническия опит на афганистанци да избягат от радикалното ислямистко движение.

Днес бе прострелян и германец, който според говорител на властите в Берлин е бил пренесен до летището и ще бъде откаран. Според "Дойче веле" роднина на журналист на медията е убит от талибаните.

Съединените щати казват, че ускоряват евакуацията на американци, европейци и други насред критики, че процесът се е забавил. Американските сили са евакуирали близо 7000 души от неделя насам, а британските - 1200. Пентагонът твърди, че в момента може да евакуира между 5000 и 9000 души в Кабул. Според НАТО излетелите от Кабул са 18 хил. души. За "Ройтерс" представител на алианса обяснява, че хиляди все още се скупчват на и около летището, отчаяни и желаещи да избягат.

Вниманието на международната общност обаче вече се прехвърли към хората, които - по критериите на САЩ и НАТО - имат съответните документи за напускане. Става въпрос и за хора от афганистански произход с британски и други паспорти, пише Би Би Си. Има и други - които нямат нужните документи, но носят други, с които показват, че са работили за чужди посолства или сили. Те вероятно няма да успеят.

"Талибаните вече нарушават обещанията си", е заключението в редица издания. Всъщност движението дава разнопосочни сигнали - от една страна, твърди, че няма да пречи на никого да напусне и предоставя "коридор" и се показват признаци на координация с НАТО, като дават възможност хора с валидни документи да си тръгнат. От друга заявява, че не иска никой да излиза от страната, а пунктовете се използват в издирването на сътрудници на предишната власт.

Докато в Кабул и другаде все още цари страх заради неизвестността как ще изглежда обещаното от талибаните "Ислямско емирство Афганистан" (което по думите им няма да е демокрация), талибаните твърдят, че провеждат срещи днес както със старейшини, така и с представители на гражданското общество за обсъждане на обстановката в страната и бъдещето ѝ. Някои афганистанци вече осмяха това решение в социалните мрежи - главният преговарящ Анас Хаккани, участващ в тези разговори, е част от мрежа, известна с внасянето на атентатите с коли бомби от Пакистан в Афганистан.

Талибаните вече заявиха, че страната им няма да е демокрация и че (макар да водят диалог с останалите заинтересовани страни) сами ще решат каква да е структурата на управлението и какви закони да въвеждат, така че резултатът от подобни срещи не е известен.

Миграция

Междувременно ситуацията в Афганистан ще се обсъди и от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис заради рисковете да се повтори мигрантската криза от 2015 г. Подобно на Гърция, Турция няма интерес от нова вълна заради антимигрантските настроения от последните години, след като страната приюти над 3.6 млн. сирийци (но и стотици хиляди афганистанци).

Според ООН "повечето афганистанци не могат да напуснат страната по обичайните канали", а "днес хората, които може да са в опасност, нямат път навън". Талибаните контролират всички граници, а съседни държави като Пакистан не допускат мигранти. Броят на успелите да преминат през границите с Узбекистан и Таджикистан същевременно може да е четирицифрен.

Към тази ситуация в Афганистан се добавя и хранителна криза. Световната продоволствена програма предупреди, че "всеки трети" е в продоволствена несигурност в Афганистан заради съчетанието от войната и глобалното затопляне. Организацията смята, че 2021 г. вече се очерта като "изключително трудна", страната и в момента се бори със суша и с драстичен (40%) спад на зърнената реколта, чието събиране е усложнено от конфликта. Достъпът до храна е затруднен и от разрушената инфраструктура - мостове, язовирни стени, пътища, отбеляза представителката на програмата на ООН.

Дневник