Белият дом публикува писмо на президента на САЩ до председателите на двете камари на американския парламент, в което ги уведомява, че е предоставил правомощия на администрацията си да наложи санкции заради руски тръбопроводи в Европа.

Изрично е посочен "Северен поток 2", но се казва, че става дума и за други експортни обекти, целящи разширяване на руското влияние върху енергийните ресурси на континента, което отслабва енергийната сигурност на няколко страни, включително Украйна, страни от източния фланг на НАТО и членки на ЕС.

С подписан от Джо Байдън указ се дава възможност министърът на финансите Джанет Йелън да блокира активи на чуждестранни лица, съдействали за строителството на руските тръбопроводи, заради които са "изключително застрашени националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ".

Йелън получава право да налага санкции след консултации с държавния секретар Антъни Блинкен. Действията на финансовия министър включват още задействане на правила и регулации, а всички департаменти и агенции на изпълнителната власт тябва да предприемат подходящите мерки според правомощията им за изпълнение на президентската заповед.

Указът идва в момента, когато германският канцлер Ангела Меркел се срещна в Кремъл с руския президент Владимир Путин като част от прощалната си обиколка преди оттеглянето от поста и политиката. Преди седмици тя бе в Белия дом и малко по-късно бе съобщено за рамково споразумение за "Северен поток 2". С него се оставяше довършване на проекта, погълнал милиарди долари на "Газпром", но и се поставяхя условия Берлин да действа за германски и европейски санкции срещу Русия, ако злоупотреби с проекта.

Следващото правителство на Германия трябва да помогне и за руско-украинско споразумение за транзит на газ след 2024 г. Днес Путин каза, че Москва е готова да родължи да пренася газ през Украйна стига да има в Европа договори за купуването му.

Дневник