Европейският съюз не е признал талибаните, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и добави, че ЕС не води и политически разговори с ислямистите, седмица, след като те завзеха властта в Афганистан, предаде Ройтерс.

Миналата неделя талибаните завършиха светкавичното завземане на управлението като влязоха в столицата Кабул без нито един изстрел.

Ръководителката на изпълнителната власт на ЕС направи изявлението в Мадрид, след като посети приемен център за афганистански служители в институции на ЕС, евакуирани от Кабул.

Фон дер Лайен каза, че ще предложи увеличаване на 57-те милиона евро хуманитарна помощ, които Европейската комисия е отделила тази година за Афганистан.

Председателката на ЕК подчерта, че помощта на ЕС е обвързана със спазването на човешките права, доброто отношение към малцинствата и зачитането на правата на момичетата и жените.

Може да чуваме думите на талибаните, но ще ги преценяваме най-вече по делата и действията им, каза Фон дер Лайен на пресконференция.

Тя обяви, че ЕК е готова да осигури финансиране на държавите от ЕС за подпомагане на настаняването на бежанци и планира да повдигне въпроса за настаняването на срещата на Г-7 идната седмица.

След върховата точка през 2015 г., когато над един милион мигранти пристигнаха в ЕС, главно от Сирия, Афганистан и Ирак, ЕС съкрати броя на прииждащите благодарение на сделка с Турция, която получава средства от ЕС, за да приема търсещи убежище на своя територия, припомня Ройтерс.

"Международната общност трябва да се опита да защити в Афганистан своите принципи", заяви също днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след посещение в център за временно настаняване на афганистански бежанци в Испания, предаде ТАСС.

"Необходимо е да продължим да се стремим да избегнем терористичната заплаха", каза Мишел. "Необходимо е да гарантираме стабилността", заяви той.

Мишел призова да се положат усилия, за да се "гарантира спазването на правата на човека", правата на жените и децата.

"Необходимо е международната общност да се опита да защити своите принципи при тези геополитически условия", каза той.

По думите му "трябва да се анализира как ЕС може да задейства повече възможности, за да оказва положително влияние в света за защита на своите интереси".

Според него "в близките месеци, седмици тези дебати ще се превърнат в приоритет за ЕС".

Испанският министър-председател Педро Санчес определи ситуацията в Афганистан като "трагедия" и обърна внимание на "ужасната хуманитарна криза" в страната. Той заяви, че центърът за временно настаняване на бежанци в момента е предвиден за 800 човека. По думите му обстановката на летището в Кабул "предизвиква тревога". Според него обаче последните 20 години в Афганистан не са отишли напразно.


Дир.бг