Австрийският канцлер Себастиан Курц не желае да предоставя защита на повече бежанци от Афганистан, въпреки че властта там беше завзета от талибаните, предаде ДПА.

Не съм на мнение, че трябва да приемем още хора в Австрия, а точно обратното, каза Курц в интервю за телевизионния канал PULS 4, което ще бъде излъчено по-късно днес.

С повече от 40 000 вече приети афганистанци, Австрия е приютила втората по големина афганистанска общност в ЕС, на глава от собственото си население.

Курц последователно отхвърли приемането на още афганистанци. По време на моето канцлерство подобно нещо няма да се случи, заяви Курц.

Той спомена и "особено трудното интегриране" на тази група от населението. Да бъдат приемани хора, които после не могат да се интегрират, е огромен проблем за нас като държава, каза канцлерът.

Според Курц, безспорно е, че талибаните са жестоки и условията на живот в Афганистан са ужасни. Правителственият ръководител обаче призова международната общност да направи всичко по силите си за подобряване на кризисната ситуация в тази страна.

Въпреки всичко, Австрия също трябва да признае, че много неща са в чужди ръце. Не всичко е в рамките на нашите възможности, подчерта австрийският лидер.

Курц повтори предложението хора от Афганистан да получават помощ в съседни на родината си държави. В тази връзка той посочи Туркменистан и Узбекистан и каза, че ЕС трябва да подкрепя държави от региона.

БТА/Дневник