Британският премиер Борис Джонсън обяви днес, че онлайн заседание на лидерите на Г-7, посветено на Афганистан, ще има във вторник, предадоха световните агенции. Великобритания е ротационен председател на групата на седемте големи световни икономики.

"От съществено важно значение е международната общност да работи заедно, за да гарантира сигурната евакуация, да предотврати хуманитарната криза и да помогне на афганистанския народ да защити прогреса, постигнат за последните 20 години", заяви Джонсън по повод срещата.

Миналия четвъртък на среща на външните министри на Г-7, посветена на Афганистан, те призоваха талибаните да гарантират сигурността на чужденците и на афганистанците, които искат да напуснат Афганистан.

Новината за срещата на върха на Г-7, бе съобщена от Джонсън ден, след като бившият британски премиер Тони Блеър, въвлякъл Великобритания във войната в Афганистан през 2001 г. редом със САЩ, разкритикува изоставянето на азиатската страна от западните държави.

"Изоставянето на Афганистан и на неговия народ е трагично, опасно и безполезно, то не е нито в техен интерес, нито в наш", казва Блеър в статия, която публикува на сайта на фондацията си. Той допълва, че й съюзниците, и неприятелите на Запада се питат: Дали Западът е изгубил всякаква стратегическа воля?", като наблюдават последиците от решението "да се предаде Афганистан на същата групировка, от която тръгна касапницата от 11 септември 2001 г.".

"Светът не знае повече какво защитава Западът, толкова очевидно е, че решението да се изтегли от Афганистан по този начин, е било мотивирано не от стратегия, а от политика", допълва той.

"Направихме го под аплодисментите на всички джихадистки групи по света. Русия, Китай и Иран наблюдават и се възползват. Поетите ангажименти от западните лидери очевидно ще бъдат възприемани като обезценена валута", допълва той.

БТА/Дневник