Германия няма да се нуждае от газ нито през "Северен поток 2", нито през украинската газопреносна система. Същевременно страната би могла да подкрепи налагане на нови санкции срещу Русия, ако използва почти готовия газопровод срещу Украйна.

С тези послания опита германският канцлер Ангела Меркел да успокои украинския президент Володимир Зеленски, че газопроводът, замислен за заобикаляне на Украйна, няма да се използва срещу страната му. Меркел бе на прощална обиколка в Русия и Украйна, тъй като не е кандидат за канцлер на парламентарните избори в Германия другия месец.

Посланието на Меркел е, че Украйна не може да разчита, че дори без "Северен поток 2" газопреносната ѝ система ще бъде нужна за повече от десетилетие и половина и е нужно Киев да развива зелената енергетика, за да е готов за бъдещето, а не само да търси приходи от транзит.

"Блумбърг" съобщи снощи че според германските власти се очаква тръбополагащият съд "Фортуна" да е приключил работа до 12 септември и с тези последни не повече от 14 км да приключи работата по газопровода.

Зеленски не е убеден

Според канцлера възможно решение е сътрудничеството между Берлин и Киев в сферата на зелената енергетика (каквото двете държави договориха още миналата година), включително в производството на чист водород. Това е важно с оглед на целите за климатична неутралност на ЕС до 2050 г., които, смята още Меркел, ще са причина блокът да внася много по-малко газ от Русия след четвърт век или изобщо да не го внася, но и на вече споменавани от европейски представители планове в Украйна да са основни производствени мощности за този водород.

Зеленски даде да се разбере, че това може да не е достатъчна гаранция и поиска от ЕС "бронежилетка" срещу "Северен поток 2". За него въпросът е какво ще стане след три години, когато договорът за пренос на руски газ през украинската система изтече, а Киев загуби транзитни такси за милиарди долари.

В интервю за телевизия "Украйна" президентът обясни, че това включва "гаранции за икономическа безопасност", при това "въпросът не е за пари", нито само за поддръжка от Запада "на думи"; в противен случай "никога няма да приемем" газопровода.

Междувременно ръководителят на украинския газов оператор "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че страната разглежда варианти, с които да се предотврати "пълномащабна война" с Русия при рязко спиране на транзита на газ през нея. Това става дни преди посещението на Зеленски в Белия дом, където той ще се срещне с американския си колега Джо Байдън по-късно тази седмица.

При какви условия ще има санкции

По думите на Меркел Германия разбира притесненията на Украйна, а постигнат това лято компромис с Вашингтон гарантира, че пакет санкции срещу Русия заради "Северен поток 2" ще се използва, ако газът по тръбопровода се превърне в оръжие.

Самата Меркел същевременно е критикувана от някои съюзници, че се застъпваше за "Северен поток 2". Заради него се подготвят още американски санкции независимо от компромиса, който канцлерът постигна с американския президент Джо Байдън по-рано през лятото и който направи възможно завършването на газопровода.

В петък, докато Меркел бе в Русия, американското финансово министерство вече въведе нов пакет санкции срещу компании и плавателни съдове, участващи в проекта. Това стана, след като Байдън подписа указ, превръщащ мерките срещу проекта и други руски тръбопроводи в "извънредно положение" заради характера му на "застрашаващ националната сигурност, външната политика и икономиката" на САЩ.

Разликата е, че за Киев и Вашингтон проектът вече е оръжие. Пред Меркел Зеленски нарече проекта "геополитическо оръжие на Кремъл", което може да е "опасно за Европа".

Дневник