Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан призова за премахване на ключов показател от германския Закон за защита срещу инфекции, като заяви, че програмата за ваксинация в страната е накарала да изглежда остаряло условието за задействане на извънредни мерки при 50 нови заразени от коронавируса на 100 000 жители.

"Прагът за 50-те заразени в закона изживя времето си", каза Шпан пред германската обществена телевизия ZDF в понеделник. Показателят за не повече от 50 нови заразени на 100 000 жители през последните седем дни е измислен за неваксинирано население, обясни той.

Германският закон за защита срещу заразни болести налага определени протоколи за обществено здраве да влязат в сила, когато се достигнат конкретни нива на заболеваемост. Някои германски провинции обаче вече се отклониха от фокусирането единствено върху заболеваемостта. "Ето защо моето предложение сега е бързо да се премахне този показател, тези 50 заразени, от закона", каза министърът.

"Новият параметър трябва да бъде хоспитализацията", каза Шпан, посочвайки броя на хората, които са хоспитализирани в резултат на коронавирусна инфекция.

Предложената промяна в показателите се налага заради факта, че досега 58.9% от населението са напълно ваксинирано. Мярката може да бъде гласувана в Бундестага преди изборите в Германия на 26 септември.

Дневник