Историята е богата на известни личности-почитатели на дрямката като Аристотел, Айнщайн, Уинстън Чърчил и Салвадор Дали, които възхваляват краткото подремване през деня като особено ободряващо, пише „Гардиън”.

По време на Втората световна война Чърчил подремвал поне час в ранния следобед, като в своите мемоари споделя: „Природата не е създала човечеството, за да работи от осем сутринта до полунощ без освежаването на благословената забрава, която, дори дори да трае само 20 минути е достатъчна за подновяване на всички жизнени сили".

Салвадор Дали, в своите „50 тайни на магическо майсторство” за начинаещи художници, дава съвет за микро-дрямка, която освежава моментално сетивата: Заставаш прав, държейки в ръката си ключ над обърната чиния. След като задремете ключът ще падне и последвалия шум ви гарантира незабавно събуждане. Алберт Айнщайн използва подобна техника, като използва лъжица или молив вместо ключ.

Аристотел също възхвалява добродетелите на това състояние между будността и съня като източник на вдъхновение, заявявайки: „Защото често, когато човек спи дълбоко, има нещо в съзнанието, което му подсказва, че това, което му се представя е само сън”.

Леонардо да Винчи споделял, че докато рисувал Мона Лиза подремвал за 20 минути на всеки 4 часа.

Джон Кенеди всеки ден дремвал след обяд със съпругата си Джаки при изключен телефон и забрана да му носят документи.

Бил Клинтън, който изглежда задряма и по време на първото президентско обръщение на Джо Байдън, веднъж сподели: „В дните, в които ми липсва малко сън, се опитвам да се измъкна и просто да легна за 15 минути, което след това ме кара да гледам на света по различен начин”.

Роналд Рейгън сякаш се срамуваше от навика си да дремва понякога, а съпругата му Нанси отричаше слуховете за ежедневните му кратки почивки, страхувайки се, че ще му излезе име на мързеливец.

Маргарет Тачър, която спяла по четири часа на нощ, също уважавала краткото полусънно състояние през деня: в документите на Националния архив пише, че често й се случвало да отпусне глава на задната седалка на служебната си кола.

Длъжностните лица били толкова загрижени, че „Желязната лейди” може да се контузи, ако нейният Daimler спре внезапно, че й поръчали специална облегалка за дрямка по поръчка./БГНЕС